Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

"Laten we onze angst gebruiken. En laten we elkaar na deze miserie nog wat meer vastpakken"

do 19 mrt. - 11:02

Hoe kunnen we blijven doorgaan? Want zowat alles en iedereen lijkt wel een bedreiging in deze coronatijden. Hoe moeten we omgaan met onze angst? Psychiater Dirk De Wachter ziet de angst bij anderen, en voelt die zelf ook. En dat is helemaal niet zo erg.
Dirk De Wachter

"Ik hoop dat iedereen wat op zijn hoede blijft. Wat oppassen is niet slecht in deze tijden. Onverschilligheid is nu geen goed idee", zegt Dirk De Wachter. "Maar die angst mag er natuurlijk niet voor zorgen dat we nu helemaal niet meer durven buiten komen."

"Laten we de angst gebruiken"

Maar wat als die angst té benauwend wordt? Wat als je niet meer durft te tanken, of geen betaalterminal meer durft aanraken? 

"Zolang het je niet blokkeert, is die angst gezond. Maar wanneer het angszweet je uitbreekt en je neervalt, ja dan gaat dat te ver. Maar laten we die angst maar gebruiken."

De Wachter vindt dat de bevolking momenteel goed reageert, en hij hoopt vooral dat er geen paniek uitbreekt: "Paniek is nooit goed. Paniek zorgt er voor dat je niet meer rationeel handelt. Dat kunnen we nu niet gebruiken."

Moeilijk, maar moeilijk kan ook

Wat met al die families die nu zo lang op elkaars lip moeten leven?

"Dat is het leven ook. Laten we alles maar niet uitvergroten. Nu moet de creativiteit van mensen dan maar aangesproken worden: ga buiten, behoud structuur, ... Het is lastig, maar zo afwijkend is dit allemaal niet natuurlijk."

Al blijft het een moeilijke situatie, zegt De Wachter: "Ik begrijp dat het lastig is. Hopelijk kunnen we nog buiten komen met het gezin, leren mensen nog wat spelletjes spelen." Hoe dan ook: "Het zal 'ambetantig' blijven. Maar we moeten erdoor!"

"Voor deze ene keer zeg ik: doe maar"

Voor één keer heeft de psychiater ook een goed woord over voor sociale media: "Ik vloek vaak op de nieuwe media, maar voor deze ene keer zeg ik: doe maar. Het is een geweldige manier om in contact te blijven met de grootouders."

Verder hoopt De Wachter dat we lessen trekken uit deze crisis: "Nu voelen we aan hoe belangrijk menselijk contact is. Laten we elkaar na deze miserie nog wat meer vastpakken."

Beluister het gesprek met Dirk De Wachter in 'We zullen doorgaan':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet