Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Open brief: "Geef jongeren voorrang voor vaccinatie, wij veertigers staan onze plaats wel af"

ma 1 feb. - 11:18

Een veertigtal bekende en minder bekende Vlamingen vraagt in een open brief om de jongeren tussen 18 en 24 als "essentiële groep" te behandelen in de vaccinatiecampagne. "Dit is geen strijd tussen generaties" verduidelijkt Heidi De Pauw (Child Focus) in 'De Ochtend'. Zij stelde de brief mee op.
© Zachary Nelson (Unsplash)

De open brief, die verscheen in Het Laatste Nieuws en De Morgen, is opgesteld door Heidi De Pauw, de CEO van Child Focus, en Sara Vercauteren, managing director van PR-bureau Bepublic. "Wij vragen dat jongvolwassenen tussen 18 en 24 een essentiële plek krijgen in het debat rond de coronacrisis", legt De Pauw uit. "Dat betekent dat zij vooraan moeten staan als het gaat over versoepelingen of over vaccinaties. Natuurlijk komen eerst de zorgverleners, de mensen in woonzorgcentra en mensen in essentiële beroepen. We willen niet dat het sterftecijfer omhoog gaat. Maar daarna moeten de jongeren komen."

Volgens De Pauw treft de coronacrisis de jongeren extra hard, omdat ze veel dingen moeten missen en ook zonder studentenjobs zitten, wat sommigen financiële problemen dreigt op te leveren: "Er is een jaar uit hun leven weggeknipt. Ze zien echt af: hun afstudeermoment, hun eerste vakantiejob, festivals, ... De noodkreet die de jongeren slaken, moeten we horen. Geef hen toch dat perspectief waar ze zo naar verlangen. Wij veertigers en vijftigers houden het nog wel wat langer uit. Ik heb natuurlijk ook dagen dat ik het moe ben. Maar als ik mijn dochter zie en andere jongeren die heel kwetsbaar zijn, dan denk ik dat we een stapje opzij moeten zetten om hen voorrang te geven, zodat zij al iets sneller van bepaalde dingen kunnen genieten."

Als jongeren voorrang krijgen bij vaccinaties en versoepelingen, dan zal dat ook goed zijn voor de maatschappij, denkt De Pauw: "Zij moeten zich kunnen ontplooien, ook voor de toekomst. Het zijn de jongeren die we nodig hebben voor de relance van onze maatschappij. En dus moeten we hen een teken geven dat zij de moeite waard zijn om in te investeren."

Dit is geen strijd tussen generaties, maar een positieve keuze.

"Dit is geen strijd tussen generaties", vindt Heidi De Pauw. "Maar we zijn in België niet in staat om iedereen tegelijk een vaccin te geven. En als er dan keuzes moeten worden gemaakt, vinden we dat jongeren voor één keer voorrang verdienen. Het is een positieve keuze, geen keuze tegen iemand."

Blijft natuurlijk een feit dat jongeren, ook als ze gevaccineerd zijn, zich nog aan alle coronamaatregelen zullen moeten houden, omdat niet duidelijk is of het vaccin besmettingen kan tegenhouden: "Onze oproep is in de eerste plaats symbolisch. Maar we horen ook dat sommige landen in de zomer versoepelingen zouden toelaten voor mensen die gevaccineerd zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen zouden dat ook willen doen. Als dat het geval is, kunnen we jongeren voorrang geven, zodat zij er sneller gebruik van kunnen maken."

Beluister het gesprek met Heidi De Pauw in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Het Laatste Nieuws , De Morgen en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet