Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Patrick Nijs over 'Chateau Migraine': "De grootste oorzaak van hoofdpijn is de alcohol in de wijn"

ma 12 sep. - 11:34

Iets waar we weleens barstende hoofdpijn van krijgen, ook als we niet migrainegevoelig zijn: een glaasje wijn. Of twee, of drie. Als we daar daags nadien schele koppijn aan overhouden, dan steken we het graag op de kwaliteit van de wijn. "Het zal wel een Château Migraine geweest zijn." Waarmee we dan ‘Boecht van Dunaldy’ bedoelen, of een goedkope fles uit de nachtwinkel. Maar bestaat dat eigenlijk, zo’n Château Migraine? Zijn er wijnen waar je sneller of meer hoofdpijn van krijgt dan andere? We vragen het aan Patrick Nijs, ingenieur van opleiding én maker van natuurwijnen en uitbater van de Wijnfaktorij in Antwerpen: "De persoon die wijn drinkt, heeft zijn eigen gevoeligheden. De hoofdpijn ligt dus niet altijd aan de wijn, maar soms aan de hoeveelheden. Al wordt dat niet snel toegegeven."
wijn
© Kelsey Knight (Unsplash)

Luister naar Patrick Nijs via Radio 1 Select 

De grootste veroorzaker van hoofdpijn na het drinken van een glas wijn is de alcohol, legt Patrick Nijs uit. “Die dehydrateert de hersenen.” De productiewijze van de wijn heeft ook een zekere invloed: “De snelheid van de produceren, het volume, de rotatie... Maar ook welke additieven en klaringsmiddelen gebruikt worden en of die al dan niet synthetisch zijn.” Bepaalde additieven veroorzaken bij de consument intoleranties.  

Sulfiet: de vijand van elke wijndrinker? 

Sulfiet wordt vaak aangeduid als boosdoener, maar klopt die bewering wel? “Het is een eeuwenoud bewaarmiddel”, vertelt Nijs. “De stof wordt door gist zelf aangemaakt. Elke wijn bevat een minimum hoeveelheid sulfiet die beschermt tijdens de gisting.” De stof heeft twee erg belangrijke functies: ze gaat oxidatie tegen, maar heeft ook een steriliserende werking. Bacteriën worden dus gedood door sulfiet. Nijs heeft goed nieuws: “Slechts een gering aantal heeft echt een sulfiet-intolerantie”. Let wel: “Te weinig sulfiet kan ook een negatieve impact hebben en voor hoofdpijn zorgen.” 

Een glas wijn is het behangpapier van een fijne avond, vindt Nijs. “En zoals bij veel andere landbouwproducten, kiest je wat jij je wil en kan permitteren. Maar je kan dus ook opteren voor een duurder glas en minder drinken.” 

Luister naar Patrick Nijs via Radio 1 Select 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet