De wereld van Sofie
Patrick Nijs over 'Chateau Migraine': "De grootste oorzaak van hoofdpijn is de alcohol in de wijn"
ma 12 sep. - 11:34
Luister naar Patrick Nijs via Radio 1 Select
De grootste veroorzaker van hoofdpijn na het drinken van een glas wijn is de alcohol, legt Patrick Nijs uit. “Die dehydrateert de hersenen.” De productiewijze van de wijn heeft ook een zekere invloed: “De snelheid van de produceren, het volume, de rotatie... Maar ook welke additieven en klaringsmiddelen gebruikt worden en of die al dan niet synthetisch zijn.” Bepaalde additieven veroorzaken bij de consument intoleranties.
Sulfiet: de vijand van elke wijndrinker?
Sulfiet wordt vaak aangeduid als boosdoener, maar klopt die bewering wel? “Het is een eeuwenoud bewaarmiddel”, vertelt Nijs. “De stof wordt door gist zelf aangemaakt. Elke wijn bevat een minimum hoeveelheid sulfiet die beschermt tijdens de gisting.” De stof heeft twee erg belangrijke functies: ze gaat oxidatie tegen, maar heeft ook een steriliserende werking. Bacteriën worden dus gedood door sulfiet. Nijs heeft goed nieuws: “Slechts een gering aantal heeft echt een sulfiet-intolerantie”. Let wel: “Te weinig sulfiet kan ook een negatieve impact hebben en voor hoofdpijn zorgen.”
Een glas wijn is het behangpapier van een fijne avond, vindt Nijs. “En zoals bij veel andere landbouwproducten, kiest je wat jij je wil en kan permitteren. Maar je kan dus ook opteren voor een duurder glas en minder drinken.”
Luister naar Patrick Nijs via Radio 1 Select