Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

Primeur op de Vlaamse televisie: transjongen Emile vertolkt transjongen Lewis in Ketnetreeks '4eVeR'

di 12 feb. - 9:29

In de Ketnetreeks '4eVeR' zal voor het eerst een transpersonage vertolkt worden door een transacteur. Emile Jacobs (19), zelf geboren als meisje, speelt Lewis. "Het is heel belangrijk dat kinderen ook een rolmodel hebben" vertelt hij Bij Debecker.
Emile Jacobs (19), zelf geboren als meisje, speelt Lewis

Dat een transpersonage wordt vertolkt door een transacteur, is niet evident. De film 'Girl', die met prijzen en lof werd overladen, kreeg bijvoorbeeld kritiek dat hoofdpersonage Lara niét werd vertolkt door een transmeisje maar door de mannelijke acteur Victor Polster. Op tv wordt transvrouw Kaat in 'Thuis' ook vertolkt door een vrouwelijke actrice, Leen Dendievel. Dat jongerenzender Ketnet er wél voor kiest om een transgenderacteur te casten in een serie voor een tienerpubliek, is dus opmerkelijk.

In '4eVeR', een reeks over vier tieners en hun leefwereld, zal transjongen Lewis wél gespeeld worden door transjongen Emile. Vanavond maakt het nieuwe personage zijn opwachting: hij komt terecht in een nieuwe klas, waar hij zichzelf voorstelt. "Mijn naam is Lewis, maar vroeger heette ik Louise. Ik heb me nooit goed gevoeld als meisje in mijn meisjeslichaam. Daarom heb ik ervoor gekozen om voortaan als jongen door het leven te gaan, als Lewis." Personage Lewis geeft meteen ook toe "dat hij op zijn vorige school gepest werd", en daarom van school veranderd is.

(lees verder onder de video)

"Dit is geen hype: transgenders zijn ook maar mensen die zichzelf proberen te zijn"

"Deze rol op Ketnet maakt duidelijk dat we ook maar gewoon mensen zijn, en geen soort" vertelt Emile Jacobs Bij Debecker. " Ik heb dit lang voor mezelf gehouden, maar op een bepaald moment heb ik wél gezegd wie ik wil zijn. Het is heel belangrijk dat kinderen ook een rolmodel hebben", zegt hij. "Ik kijk op naar Bo Van Spilbeeck: ze heeft mij een mentale boost gegeven om uit de kast te komen in de klas. Zonder haar stond ik niet waar ik nu sta. En ik heb eigenlijk geen negatieve reacties gehad, dus ik heb hier geen spijt van. Ik ben enorm blij hoe het gegaan is."

Annemie Gulickx, aanbodverantwoordelijke bij Ketnet, benadrukt Bij Debecker dat de casting van Emile als Lewis een bewuste keuze is binnen het diversiteitsbeleid van de zender. "We hebben ervoor gekozen om plaats en tijd te maken om het hierover te hebben. We zoeken altijd onderwerpen die leven bij kinderen tot 12 jaar. We willen dat kinderen zich herkennen in wat ze zien. Dit is iets wat bestaat: niet iedereen voelt zich hetzelfde en dat is maar goed ook. Wij willen kinderen op een juiste manier tonen wat er leeft. Want ze zien hoe dan ook allerlei dingen zonder context via het internet. Dit heeft niets te maken met een onderwerp zogenoemd hypen."

Beluister het integrale gesprek uit Bij Debecker:

Bron: vrtnws.be en 'Bij Debecker'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet