Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Redden streamingdiensten de ambachtelijke animatiefilm?

vr 11 jun. - 11:24

Je kan deze week in de bioscoop gaan kijken naar ‘Wolfwalkers’, een met de hand getekende animatiefilm. En die kwam er dankzij streamingdienst Apple TV+. Redden streamingdiensten de ambachtelijke animatiefilm? Wij vragen het aan filmjournalist Lieven Trio in ‘Nieuwe Feiten’.
Cinema

Een animatiefilm die volledig met de hand getekend is, is dat nog wel van deze tijd? ‘Wolfwalkers’ is een ambachtelijke animatiefilm die je nu in de bioscoop kan zien. “‘Wolfwalkers’ is een prachtig verhaal. Het is een sprookje dat zich afspeelt in het 17de eeuwse Ierland, waarin mensen in wolven kunnen veranderen. De tekeningen zijn om van te snoepen en het is een echt feest om naar te kijken”, aldus filmjournalist Lieven Trio.

'Wolfwalkers' keert terug in de tijd en maakt gebruik van met de hand getekende animatie. “Zo werd het vroeger altijd gedaan. Nu worden animatiefilms vooral met de computer gemaakt, want dat is gebruiksvriendelijker. Als je iets wil aanpassen, is dat snel gebeurd, terwijl je met handgetekende animatie vaak weer van 0 moet beginnen. Maar het resultaat mag er zeker zijn”, vertelt Trio.

De film werd geproduceerd door het streamingplatform Apple TV+, is dat toevallig? “De streamingdiensten hebben een aandeel in de revival van handgetekende animatie. Vroeger deed iedereen het, tot Pixar in de jaren 90 de eerste langspeelfilm met computeranimatie introduceerde: 'Toy Story'. 'Toy Story' opende de deur voor de met computer geanimeerde films, waardoor de handgetekende animatie meer en meer op de achtergrond verdween.”

Maar de streamingdiensten nemen graag het risico om tegen de stroom in te gaan, aangezien zij een ander verdienmodel dan filmstudio's hanteren. De winst van een film die geproduceerd is door een studio zoals Disney hangt erg af van de ticketverkoop. Streamingdiensten overleven niet op de winst van 1 film, maar op het aantal abonnés. Om steeds meer mensen te lokken naar hun eigen merk, proberen streamingdiensten het totaalaanbod interessant te houden door te diversifiëren. Zo krijgen ook liefhebbers van handgemaakte films nu een uniek aanbod”, besluit Trio.

Bekijk hier de trailer van ‘Wolfwalkers’:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet