Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Ruziemaken: hoe doe je dat?

vr 28 sep. - 3:08

“Dé goede manier om ruzie te maken bestaat niet" zegt psycholoog Joris Bruyninckx in 'De Wereld van Sofie'. Want elk koppel is anders, en elke interactie is anders. Toch enkele nuttige tips!
"Focus je op het probleem niet op de persoon"

Er zijn verschillende soorten ruzie. Je hebt vermijders die drie dagen zwijgen. Of roepers die elkaar een kwartier lang voor het vuil van de straat uitschelden maar dan tot rust komen en snel weer de beste vrienden worden. Wat het beste is? "Dat hangt af van mens tot mens.”

“Zelf houd ik meer van kort en stevig en het daarna rustig uitpraten" zegt psycholoog Joris Bruyninckx in 'De Wereld Van Sofie'. "Het ideaal zou natuurlijk zijn om van in het begin op een assertieve manier, respectvol voor de persoon, maar wel stevig over het onderwerp, met elkaar te communiceren. Als we ruziemaken richten we onze pijlen te vaak op de persoon, we zijn boos op de persoonlijkheid van de ander. Als we boos kunnen zijn op wat dat de ander doet, zonder de persoon zelf te schaden, dan zijn we misschien als een halve heilige aan het discussiëren, maar het werkt wél!  Dus: focus je op het probleem niet op de persoon."

"Je màg in een ruzie zeggen ‘wat een trut ben je toch’, maar alleen als dat in balans is. Dus als de ander ook kan reageren met  ‘Jij rotzak!" Als de ene persoon alleen maar incasseert, is de balans zoek.

Wat als de ander echt boos wordt? Hoe reageer je dan best? 

Ook dit hangt van de situatie af.

-De ander laten uitrazen, zonder zelf olie op het vuur te gooien. Eenmaal de andere uitgeraasd, kan je de draad weer oppakken.
-Ontlopen of weggaan kan een goede strategie zijn als de ander echt geen oren heeft naar argumenten, en dus tijd nodig heeft om af te koelen.
-Assertief reageren werkt alleen als de ander echt luistert.
-De ander eerst een stuk gelijk geven, zodat je hem verleidt om rustig verder te praten, is een strategie die ook heel goed kan werken.

"Het mag geen patroon worden"

"Ruziemaken heeft voordelen: het is een catharsismoment in de relatie, of het is een kans om nieuwe afspraken te maken. Maar het mag geen patroon worden, dan gaat veel positieve energie verloren.

En moet je altijd sorry zeggen?

Het moet gemeend zijn. Je kan ook zeggen "sorry dat ik zo ben uitgevlogen, maar wat ik wou zeggen, daar blijf ik bij".

"Je excuseert je dus voor de vorm maar niet voor de inhoud" besluit Bruyninckx.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet