Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Sammy Mahdi: "Opgelucht dat hongerstaking voorbij is"

do 22 jul. - 7:59

De mensen zonder papieren die sinds eind mei een hongerstaking hielden in de Begijnhofkerk in Brussel, hebben hun actie voorlopig stopgezet. “Op de VUB zijn er nog mensen in hongerstaking. Hen proberen we voortdurend te overtuigen om te stoppen”, zegt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in De Ochtend.
Sammy Mahdi

De hongerstaking was op 23 mei begonnen in de Brusselse Begijnhofkerk en in de gebouwen van de Brusselse universiteiten VUB en ULB, met zo'n 400 hongerstakers. Ze eisten een collectieve regularisatie met geldige verblijfspapieren om in België te kunnen blijven. 

“Ik heb veel vergaderingen met hen gehad, om hen te informeren over hoe we beleid voeren. We hebben hen duidelijk gemaakt dat het beleid niet zal veranderen, en dat ze moeten beseffen dat een hongerstaking niet zal helpen", zegt Mahdi.

“Die gesprekken waren niet vanzelfsprekend, omdat de hoop aanwezig bleef dat er misschien toch ander beleid zal komen, dat er andere criteria zouden komen die het regularisatiebeleid zullen gaan bepalen. Er was ook hoop dat er binnen de regering een verschuiving zou komen. Maar op het moment dat die hoop weg is, dan wordt er gekeken naar een exit omdat de situatie levensgevaarlijk is.”

"We behandelen dossiers altijd met menselijkheid"

Volgens Michel Genet, directeurs van Dokters van de Wereld, de organisatie die de hongerstakers medische begeleidt, zou het kunnen dat de hongerstakers zekerheid hebben gekregen dat hun dossiers "onder goede voorwaarden" behandeld zouden worden.

“We kijken altijd met menselijkheid naar dossiers”, zegt Mahdi. “Dat hebben we ook duidelijk gemaakt aan de hongerstakers en de organisaties van het middenveld.”

“Voor alle duidelijkheid: er komen geen nieuwe instructies en er komt geen tijdelijke oplossing. Je helpt de zaken niet vooruit door te beloven dat mensen zes maanden mogen blijven. We hebben wel beloofd dat die mensen snel een antwoord mogen verwachten.”

"Regularisatieaanvragen in de toekomst sneller behandelen"

“Er moeten in de toekomst wel een aantal zaken veranderen. Mensen moeten nu te lang wachten op een antwoord. Twee jaar wachten op een reactie op een regularisatieaanvraag is te lang. We gaan onze diensten in de toekomst verder versterken.”

Bestaat de kans dat de mensen opnieuw in hongerstaking gaan als ze een neen krijgen op hun individuele aanvraag? Mahdi: “Dat moeten we zien te vermijden. Het zou ook geen effect hebben, ik ben van dag 1 duidelijk geweest in mijn beleid.”

Beluister het gesprek met Sammy Mahdi in De Ochtend.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet