Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De wereld van Sofie

Sarah wordt Sam: "Je stem is je tweede gezicht"

ma 20 mei - 9:30

Dit weekend kondigde Sarah Bettens aan dat ze als Sam Bettens door het leven zal gaan. Dat betekent ook dat zijn stem zal veranderen door de hormonenbehandeling. Dat is niet onbelangrijk voor een zanger, en daarom gaat hij in een behandeling bij een stemcoach. Katrien Eerdekens is een stemcoach die transgenders begeleidt. Ze kan dus inschatten welke impact dit zal hebben voor Sam.
© Radio 1

Dat de stem van Sam Bettens zal veranderen staat vast. Maar hoe die zal klinken weet niemand", voorspelt logopedist Katrien Eerdekens. “Testosteron gaat ervoor zorgen dat je stembanden dikker worden en meer massa krijgen. Maar het zorgt er ook voor dat je strottenhoofd zelf, je hele larynx, gaat groeien. Daardoor wordt je stemtimbre wat zwaarder, en je toonhoogte lager."

Blijven zingen?

Blijft de stem van een zanger in transitie even stabiel? "Dat is de grote frustratie van alle zangers die hormonen nemen", gaat logopedist Eerdekens verder. "Ze hebben het gevoel dat ze de controle over hun stem verliezen. Zeker in het begin van hun transitie."

Hoe lang moet Sam Bettens volgens Katrien wachten met optreden? "Het kan twee jaar duren vooraleer de ergste gevolgen van een hormonentherapie achter de rug zijn. Maar als Sam zich al sneller goed voelt en vertrouwen heeft in zijn stem kan het sneller. Afgelopen weekend nog heeft een transman die ik één jaar begeleid opnieuw een optreden gegeven."

"Ons gevoeligste instrument"

Katrien Eerdekens stipt tot slot aan dat de stem een belangrijke emotionele rol speelt voor transgenders. "De stem is ons instrument om gevoelens en gedachten mee uit te drukken. Dat is meteen de reden waarom mensen die in het verkeerde lichaam geboren zijn vaak een heel negatieve connectie hebben met hun eigen stemgeluid. In het geval van Sam zit dat wat anders. Zijn stem was zijn mooiste instrument."

Je stem is je tweede gezicht. Het is een soort van spiegel van je ziel. Het is een weerspiegeling van je karakter.

Coaching is daarom cruciaal volgens Eerdekens. "Op die manier kan je de mentale impact van de transitie begeleiden. Ook technisch zou ik Sam aanraden om lessen te nemen. Hij moet ervoor zorgen dat zijn stembereik even groot blijft zodat hij alle noten en liedjes kan blijven zingen zoals hij dat vroeger deed."

Bron: 'De Wereld van Sofie' en Radio 2 Antwerpen

Beluister het gesprek met Katrien Eerdekens in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet