Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Schrijven de Vlaamse jongeren tegenwoordig ‘coolkast’ in plaats van ‘koelkast’?

vr 9 apr. - 1:10

Uit een onderzoek in Nederland blijkt dat de kinderen daar Nederlandse woorden op z’n Engels beginnen te schrijven. Zo wordt ‘koelkast’ plots ‘coolkast’. Sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove legt uit bij ‘De Wereld Vandaag’ of dat bij ons ook aan het gebeuren is.
© Compare Fibre (Unsplash)

“Wij bestuderen al jaren het online taalgebruik van tieners. In de online communicatie van de Vlaamse jongeren is het ons nog niet opgevallen. We zien natuurlijk wel dat ze veel Engelse woorden gebruiken in hun gesprekken, en dan vernederlandsen ze die ook. Dat is dus het omgekeerde van het verengelsen waar het Nederlands onderzoek over gaat. Vooral jongere tieners vernederlandsen dat Engels graag. Ze vormen het woord ‘cutie’ bijvoorbeeld om naar ‘kjoetie’.”

Bij sommige jongeren wordt het Engels en Nederlands door elkaar gebruikt alsof het één taal is. “Tegelijk wordt het Engels ook makkelijk gebruikt om in één woord te reageren op iets. “‘Yes’, of ‘who cares’ is daar een voorbeeld van.” 

Het is ook logisch dat de jongeren zoveel Engels oppikken, het wordt overal rondom hen gebruikt. En dat is niet per se een negatieve evolutie. “Het Engels is er eigenlijk gewoon bijgekomen als extraatje en wij zien voorlopig nog geen negatieve invloed daarvan op hun Nederlands”, besluit Vandekerckhove.

Beluister het hele gesprek met Reinhild Vandekerckhove in ‘De Wereld Vandaag’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet