Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Seksuele fantasieën zijn geen wensdromen"

wo 27 jun. - 0:09

Groepsseks? SM? Niets is zo intiem als je seksuele fantasieën. Toch hebben 4000 Amerikanen meegewerkt aan een groot onderzoek. Enkele bevindingen op een rij, voorzien van commentaar van Goedele Liekens.
"Seksuele fantasieën zijn geen wensdromen" zegt Goedele Liekens in 'Nieuwe Feiten'

Zelf is Goedele Liekens aan een gelijkaardig onderzoek bezig via haar site, maar dan alleen met vrouwen. “Terwijl in het Amerikaans onderzoek de vergelijking tussen mannen en vrouwen wordt getrokken, probeer ik een vergelijking te trekken tussen verschillende culturen.”

"Fantaseren vrouwen in Nederland en België anders dan vrouwen in China bijvoorbeeld? Want we weten dat seksuele fantasieën ook gestuurd worden door de omgeving.”

Maar welke fantasieën hebben we zoal?

SM

Wat uit het Amerikaans onderzoek blijkt, is dat vrouwen meer over SM fantaseren dan mannen. “Dat verbaast me niet” reageert Goedele Liekens.  En ze verwijst meteen naar de populariteit van ‘50 shades of grey’. “Ondanks het feit dat het een van de slechtste boeken ooit is qua schrijfstijl heeft het zoveel succes gehad en dat kan geen toeval zijn” zegt Liekens. “Voor veel vrouwen is het natuurlijk ideaal om de controle helemaal weg te geven. Je bent voor niks meer verantwoordelijk en je moet ook zelf niks doen, want je kan niet (want je bent vastgebonden).  Je mag jezelf toestaan om te genieten, en dat werkt voor veel vrouwen bevrijdend.”

Groepsseks

Ook groepsseks is een populaire fantasie, zowel bij mannen als bij vrouwen. “We zijn allemaal graag onweerstaanbaar” verklaart Liekens deze fantasie.

Taboes

Mannen raken makkelijker opgewonden van taboes: voyeurisme en fetisjisme. “We denken altijd dat mannen die heftige prikkels steeds maar nodig hebben, en dat ze daarom naar dat verbodene gaan zoeken. In hun fantasie kunnen ze dat in veiligheid ervaren.”

Seks met iemand van het zelfde geslacht

Mannen fantaseren vanaf een zekere leeftijd makkelijker over andere mannen. “Dit heeft waarschijnlijk te maken met onderdrukking: mochten ze al een klein gevoel in die richting hebben, durven ze dat niet te uiten” zegt Liekens. In hun fantasie kan het wel.

Toch voegt ze meteen toe: “We moeten er wel duidelijk in zijn: eigenlijk zijn seksuele fantasieën geen wensdromen. Het wil ook niet zeggen dat het iets is wat je wilt gaan uitvoeren. Wel kan het je helpen om je seksueel wat te doen openbloeien.”

Recht op privacy

En mag je een fantasie lekker voor je jezelf houden? Of is het toch beter om er met je partner over te praten? “Iedereen heeft recht op zijn eigen privacy, je moet ze niet aan je partner vertellen” zegt Liekens. Al mag je ze wel aan haar kwijt, want haar studie loopt nog steeds. Eerst komen de vrouwen aan bod. Later de mannen. 

Deelnemen aan de studie van Goedele Liekens? Surf naar goedele.be

Beluister het integrale interview in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet