Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Seksuologe: "Zo jammer dat de bekentenissen van Eva Daeleman voor zoveel reacties zorgen"

wo 19 sep. - 9:50

De revelaties van Eva Daeleman in haar nieuwe boek “Omdat het kan” zijn al enkele dagen gesprekstof. De voormalige tv-presentatrice vertelt in haar boek hoe ze pas op haar 25ste haar eerste orgasme kreeg. Het is niet het enige taboe dat ze doet sneuvelen. Daeleman bekent hoe ze dankzij een tip van haar osteopaat leerde masturberen. Nochtans had ze al eerder seksuele relaties.
Eva Daelemans

Seksuologe Isabelle Demets is in 'De Wereld Vandaag' heel blij met de getuigenissen van Daeleman en veegt de vele lacherige reacties van tafel.  “Dat we hier nog mee moeten bezig zijn. Dat dit in 2018 nog voor zo veel reacties zorgt, vind ik erg jammer. Zo veel mythes, zo veel misvattingen. Het is dus nog altijd niet vanzelfsprekend.”

“Vrouwen of meisjes die masturberen hebben een voorsprong”

Een eerste orgasme op de leeftijd van 25 is helemaal niet zo ongewoon, stelt seks- en relatieconsulente Demets vast. “De ophef is niet dat het laat zou zijn. De ophef is het feit dat Daeleman dit allemaal heeft gezegd. Laat dat duidelijk zijn. Je weet als je een orgasme hebt gehad, dat je het hebt gehad. Je kunt wel seksuele opwinding ervaren, of seksuele handelingen verrichten. Maar het orgasme is duidelijk iets aparts. Hier weet je het: “dit is het”.”

“Voor mannen is het simpel. Een jonge man ziet zijn geslachtsdelen en kan ze aanraken. Voor een vrouw is het minder vanzelfsprekend. Ze moet op ontdekking gaan. Dan kan het perfect zijn dat je deze ontdekking pas later doet. Of dat je een partner hebt gehad die ook niet voldoende op ontdekking wilde gaan bij jou. Vrouwen moeten op ontdekking gaan, bij zichzelf of samen met een partner. Maar vrouwen of meisjes die bij zichzelf op ontdekking gaan, die dus masturberen, hebben een voorsprong.” 

"Geen tijd meer om te leren voor meisjes"

“Het is een mythe dat je op een bepaalde leeftijd seks moet gehad hebben, dat je een orgasme moet gehad hebben”, aldus Isabelle Demets. “Er is vandaag op alle facetten van het maatschappelijk leven zo veel prestatiedruk, ook op het seksuele. Meisjes durven niet meer zeggen dat ze het nog niet allemaal weten, dat ze nog nooit klaar zijn gekomen."

"Het verklaart de felle reacties op het boek van Eva Daeleman, zowel de positieve als de negatieve. De druk is zo groot geworden dat er geen tijd meer is om te leren voor meisjes, om je lichaam te ontdekken. Komt daarbij ook nog eens de mythe dat seks gelijk is aan penetreren. Seks is zoveel meer, is alles wat tot seksuele gevoelens kan leiden. Vrouwen zijn de eerste die uit de boot vallen als het enkel en alleen over klaarkomen gaat.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister het interview met Isabelle Demets:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet