Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

Sholeh Rezazadeh: “Hoe fantastisch dat in Nederland zoveel plaats is voor boeken in het leven van de mensen"

za 18 sep. - 8:00

Sholeh Rezazadeh (1990) studeerde geneeskunde in Iran, omdat het moest van thuis. Maar haar grote droom was schrijven. Die maakte ze pas waar toen ze in 2015 naar Nederland verhuisde. In de podcast 'Groen Gebladerte' zet Tom De Cock de volgspot op deze literaire debutant. Hij kijkt ook mee in de boekenkast van Rezazadeh. Want je bent wat je leest. Geniet van het nieuwe seizoen van 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met onmeetbaar veel leesinspiratie.
© Chen Vandeput

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Bedankbrief voor lesboeken

In aflevering 2 van het tweede seizoen van 'Groen Gebladerte' hoor je Sholeh Rezazadeh. In 2018 won ze haar eerste literaire prijs. Dit jaar verscheen haar debuut 'De hemel is altijd paars', dat intussen al aan de zesde druk zit en genomineerd is voor de Bronzen Uil Literatuurprijs. Ze voegt een zinnelijke, melodieuze maar ook breekbare dimensie toe aan het Nederlands.

Maar een toekomst als auteur was lang niet zo vanzelfsprekend. “Al toen ik kind was in Iran, wist ik: ik wil schrijver worden. Mijn ouders wilden er niet van weten. Ik moest voor dokter studeren. Pas toen ik in Nederland aankwam dacht ik: dit is het moment. Ik heb pas in 2015 Nederlands geleerd, en dat was een hele worsteling. Die lesboeken heb ik minimaal drie, vier keer helemaal gestudeerd. Ik heb de auteur ervan, Maud Beersmans, een bedankbrief gestuurd toen mijn roman verscheen. Ik hoop dat ze trots is."

"Omdat ik me geen vreemdeling wilde voelen in Nederland, besliste ik om in het Nederlands te schrijven, zodat Nederland én het Nederlands mijn plek zouden worden. Ik denk dat dat wel gelukt is.” 

De manier waarop in Nederland naar boeken wordt gekeken, vindt Rezazadeh erg fijn. “Hoe fantastisch dat in Nederland zoveel plaats is voor boeken in het leven van de mensen. Als je jarig bent krijg je bijna altijd een boek. Hier hebben mensen ook het geld om boeken te kopen. Dat is een grote luxe.”

De boekenkast van Sholeh Rezazadeh

Aan de hand van enkele klassiekers voor kinderen begon Rezazadeh Nederlands te lezen. “Ik begon bij Jip en Janneke. Ik was vooral op zoek naar boeken die Nederlanders lezen, om hen te leren begrijpen. De humor van Jip en Janneke is heel anders dan wat ik gewoon was. En ken je Nijntje, dat konijntje? Die heb ik ook heel veel gelezen." 

Ook Vlaamse schrijvers kunnen haar bekoren. "Ik lees veel moderne Nederlandse literatuur, maar ben toch meer fan van de Vlaamse schrijvers. Zoals Lize Spit. Er zit meer kleur in, misschien ook omdat jullie een land zijn met veel verschillende uitdagingen. Zonder pijn geen kunst.”

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Sholeh Rezazadeh. Laat je inspireren.

  • Maud Beersmans en Wim Tersteeg – De Opmaat (naar NT2, niveau A2)
  • Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp – Jip en Janneke
  • Dick Bruna – Nijntje
  • Anton P. Tsjechow – 15 beroemde verhalen
  • Simin Daneshvar - Savušun
  • Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera
  • Gabriel Garcia Marquez – De kolonel krijgt nooit post
  • Christian Bobin – Isabelle Bruges
  • A. F. Th. Van der Heijden – Tonio
  • Forough Farrokhzad – Mijn minnaar en andere gedichten
  • Dalton Trumbo – Johnny got his gun
  • Lize Spit – Het Smelt
  • Herman Hesse – Siddhartha
  • Virginia Woolf – Een kamer voor jezelf

Luister naar de podcast:

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet