Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

Hans Depelchin: "Ja, ik vind het belangrijk om Homeros in mijn boekenkast te hebben staan"

vr 10 sep. - 3:41

Hans Depelchin (1991) is net dertig en deeltijds leerkracht Woord. Op alle andere momenten is hij, met totale overgave, podiumperformer met literair-muzikale experimenten, toneelschrijver en sinds kort ook romancier. In de podcast 'Groen Gebladerte' zet Tom De Cock de volgspot op deze literaire debutant. Hij kijkt ook mee in de boekenkast van Depelchin. Want je bent wat je leest. Geniet van het nieuwe seizoen van 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met onmeetbaar veel leesinspiratie.
Hans Depelchin

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Spanningsveld

In aflevering 1 van het tweede seizoen van 'Groen Gebladerte' hoor je Hans Depelchin. Leerkracht Woord. Podiumperformer met literair-muzikale experimenten. Toneelschrijver. Sinds kort ook romancier.

Zijn woelige stadsroman 'Weekdier' graaft diep in de psychologie van vijf personages uit dezelfde straat, die worstelen met een veelheid aan demonen, inclusief zichzelf. Hij werkt intussen aan een nieuw boek, waarvoor hij met de tent de Elbe afreisde van bron tot monding. Er komt ook een poëziebundel en een essayreeks rond vaderschap.

De hoofdpersonages in zijn boek 'Weekdier' zijn allemaal kunstenaars, en dat is geen toeval, vertelt Depelchin aan Tom De Cock. "Dat is mijn vak, mijn leefwereld. Dat spanningsveld: wil ik in een mooi huis wonen met een nieuwe Peugeot voor de deur, of wil ik een liederlijk artiestenbestaan. Wat moet het imago van de kunstenaar zijn?”

Als schrijver heeft hij alleszins geen muze nodig. "Ik dacht een tijdje van wel. Tot ik tot de vaststelling kwam dat het gewoon wérken is. En dat je dat zelf moet doen, daar heb je niemand anders voor nodig.” 

De boekenkast van Hans Depelchin

Welke boeken hij zelf graag leest? 'De verwondering' van Hugo Claus bijvoorbeeld. Of 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer. “Als jonge schrijver kijk ik graag op naar figuren als Claus of Pfeijffer. Omdat ze je laten dromen van wat kan, en ook stilistisch een soort van toestemming geven: dit mág.”

Maar ook Homeros koestert hij. “Ja, ik vind het belangrijk om Homeros in mijn boekenkast te hebben staan. Het herinnert me aan waar we vandaan komen. Of neem de Metamorfosen van Ovidius: dat is nog steeds perfect leesbaar vandaag. Dat gaat over liefde, seks, relaties, het ontstaan van de wereld. Alleen zijn de man-vrouwverhoudingen voor een hedendaagse lezer mogelijk wat schrikken.”

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Hans Depelchin. Laat je inspireren.

• Albert Camus - De mythe van Sisyphus
• Albert Camus – De vreemdeling
• Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel Harry Mulish
• Salman Rushdie – Quichotte
• Gabriel Garcia Márquez – Liefde in tijden van cholera
• Marjan Slob – De Lege Hemel
• Peter Verhelst – Tongkat
• Hugo Claus – De verwondering
• Stefan Brijs – De Engelenmaker
• Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa
• Annelies Verbeke – Treinen en kamers
• Max Grayson – Et alors
• Moya De Feyter – Massastrandingen

Luister naar de podcast:

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur. 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet