Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Slaaptekort bij jonge ouders: “Bij momenten vergat ik mijn naam zelfs”

di 7 nov. - 9:48

Slaaptekort bij jonge ouders? Dat kan moordend zijn. En neem dat gerust letterlijk. “Het was levensgevaarlijk” vertelt Sofie Verschueren in “Hautekiet” over haar autoritten op de terugweg van het werk. Op den duur wist ze zelfs haar eigen naam niet meer.
Sofie Verschueren (foto: Twitter)

Sofie Verschueren is van nature geen slechte slaper. “Ik heb het talent om direct te slapen als ik mij neerleg” zegt ze in Hautekiet. “Maar als je kind twee jaar lang niet slaapt, dan krijg je zelf een enorm slaaptekort.”

Soms krijste mijn zoon twee uur aan een stuk. We kregen hem op geen enkele manier getroost.

En als je als jonge ouder dan ook nog eens terug aan het werk moet, wordt de situatie nog meer onhoudbaar. Zo werkt Sofie voor Nostalgie, en moest ze het eerste jaar na de geboorte opstaan om 5 uur. Het tweede jaar na de geboorte was dat zelfs om 3u42. 

Op den duur durfde Sofie nauwelijks nog in haar auto stappen. “Naar het werk rijden ging nog wel, maar in de namiddag naar huis rijden was een kwelling” zegt ze “Dat was levensgevaarlijk, ik zag er verschrikkelijk tegen op.”

Ik moest heel lang zoeken naar woorden. Bij momenten vergat ik mijn naam zelfs.

Sofie deed wel powernaps, maar op een bepaald moment hielp ook dat niet meer. Vrienden en familieleden boden ook aan om een nacht voor haar zoon te zorgen, maar dat was geen fundamentele oplossing voor het probleem: “Als je ze zo diep zit, zonder slaap, voel je je na een goede nacht, nog mottiger.”

Ondertussen slaapt de zoon van Sofie gelukkig wel goed. Maar het was een hele zoektocht om te ontdekken waar de nachtelijke huilbuien aan lagen. De oorzaak lag wellicht bij een chronische oorontsteking en een melkallergie. “Sinds de melkproducten geschrapt werden, hadden we ‘een ander nachtelijk kind”. Maar helemaal hersteld van die vermoeiende periode is Sofie nog steeds niet.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet