Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

"Stigmatiserende communicatie over mensen met obesitas nefast voor obesitaspatiënten"

wo 13 mei - 9:31

"Over het verband tussen obesitas en COVID-19 weten we nog niet veel, maar we weten wel dat stigmatiserende communicatie over obesitas nefast is", zegt klinisch psycholoog An Vandeputte in 'De Wereld Vandaag'. Ze reageert op het opvallend grote aantal COVID-19-patiënten met obesitas op de afdelingen intensieve zorg.
© Siora Photography (via Pixabay.com)

Volgens gezondheidsexpert en klinisch psycholoog An Vandeputte zijn er de voorbije dagen drie mythes verspreid over obesitas en overgewicht. Op de afdelingen intensieve zorg zijn opvallend veel mensen met obesitas en COVID-19 opgenomen.

"Over het samengaan van COVID-19 en obesitas weten we nog niet veel, maar we weten wel al veel over het effect van stigmatiserende en onrespectvolle communicatie over obesitas", zegt ze in 'De Wereld Vandaag'.

"Ik heb drie mythes horen terugkomen. Enerzijds werd gezegd dat obesitas te maken heeft met onvoldoende wilskracht. Dat je minder moet eten en meer moet bewegen. Uit nieuw onderzoek weten we dat er veel factoren zijn die invloed hebben op obesitas, zoals te weinig slapen, stress, psychische dynamieken en medicatiegebruik. Er wordt veel te snel geconcludeerd dat je minder moet eten en meer moet bewegen. Sommige obesitaspatiënten doen dat", zegt Vandeputte.

Sommige mensen met obesitas  hebben een gezonde levensstijl.

De tweede mythe die Vandeputte wil ontkrachten is dat mensen zo snel mogelijk kilo’s moeten verliezen. "Dat werd ook gezegd in de pers, maar we weten dat crashdiëten net het omgekeerde effect hebben. Onze gezondheid gaat onderuit als we crashdiëten gaan gebruiken. We gaan nog lichaamsontevredener worden en gaan verstoord eetgedrag vertonen."

"De derde mythe over obesitas die ik deze week gehoord heb, is dat mensen met overgewicht of obesitas per definitie niet gezond zijn. Dat weten we ook niet. Als we individueel kijken, dan zien we dat er heel veel verschillen zitten. In de groep van mensen met obesitas zitten een derde mensen die metaboolgezond zijn. Bij de groep niet-obese mensen met een normaal gewicht, zijn er een derde van de mensen metaboolongezond", zegt Vandeputte.

Gezonde levensstijl voor alle mensen

De directeur van het Vlaams kenniscentrum Eetexpert pleit voor een gezonde levensstijl voor alle mensen. "Een gezonde levensstijl is belangrijk voor iedereen, maar er zijn mensen die obesitas hebben die wel een gezonde levensstijl hebben. Veel mensen gaan dat verengen tot minder eten en meer bewegen. Een gezonde levensstijl is veel ruimer dan dat. Velen vullen dat in met minder en minder te eten. We moeten anders eten, meer slapen, minder stress ervaren en tevreden zijn over ons lichaam."

"We moeten op een respectvolle manier communiceren. We moeten gaan naar adviezen die iedereen beter maken. Men mag niet alleen naar het gewicht kijken. Het gaat over de gezondheid in een ruime zin. Dat gaat ook over psychische gezondheid, voldoende slapen en op een andere manier in het leven staan", besluit Vandeputte.

Beluister het gesprek met An Vandeputte in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet