Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Stoppen met roken? Verander gewoon je imago!

ma 13 nov. - 3:56

Wil je stoppen met roken? Dan heb je een ander imago nodig. Dat zegt Eline Meyer, die er een doctoraat over schreef.
Stoppen met roken? Verander gewoon je imago!

Beluister het interview

Verbondenheid

Stoppen met roken gaat om meer dan de fysieke handeling. Mensen vereenzelvigen zich met hun sigarettenverslaving, zegt Eline Meijer

"Mensen kunnen zich erg zien als roker. En dan wordt het moeilijk om te stoppen, omdat het zo een belangrijk deel van zichzelf is." Volgens Meijer zijn er, voor sommige mensen, heel wat dingen die de groep met elkaar verbindt: "Kijk maar naar mensen die buiten aan een restaurant of café staan te roken."

Rokers als groep

Roken wordt om verschillende redenen iets waar je je mee vereenzelvigt, zegt Meijer: "Sommige mensen zien zichzelf als rebel. Dat roken is daar dan een afspiegeling van. Ook als je iets heel vaak doet, wordt het een onderdeel van wie je bent. Of als je in een omgeving zit waar het vaak gedaan wordt." 

Rokers hebben vaker een lager opleidingsniveau dan niet-rokers, zegt Meijer: "Ze roken ook meer op een dag. Op die manier wordt het ook een onderdeel van hoe ze zichzelf zien en hoe anderen ze zien."

Nieuw imago

Eigenlijk is het dus simpel: meet jezelf een ander imago aan en je stopt zo met roken! Want: "Als je stopt met roken, maar hetzelfde imago aanhoudt, ben je een roker die niet meer rookt. Dat is natuurlijk lastig." Mensen die willen stoppen moeten zichzelf dus loskoppelen van dat roken. 

 

Eline Meijer zoekt nog mensen die willen meewerken aan een nieuw onderzoek over stoppen met roken. Wil jij binnenkort stoppen met roken? Stuur dan een mailtje naar onderzoekidentiteit@gmail.com. Misschien helpt het je wel!

 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet