Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Teleurstellend" veel mannelijke lijsttrekkers bij CD&V

wo 9 jan. - 7:41

Vrouw en Maatschappij vraagt aan CD&V-voorzitter Wouter Beke om Kamerlid Leen Dierick te benoemen als lijsttrekker van de Oost-Vlaamse lijst voor de federale verkiezingen in mei. Dat zegt voorzitster Liesbeth Maris in 'De Ochtend'. Maris is "teleurgesteld" dat CD&V zo veel mannen aanduidt als lijsttrekker.
3 van de 14 lijsttrekkers bij CD&V zijn vrouwen, Vrouw en Maatschappij "teleurgesteld"

Net na de verkiezingen hebben we in het nationaal lijstvormingscomité gevraagd aan de voorzitter om te evolueren naar de helft vrouwelijke lijsttrekkers. Dat is niet gelukt." Liesbeth Maris, voorzitster van Vrouw en Maatschappij, de vrouwenvereniging van CD&V, is "teleurgesteld" dat CD&V zo weinig vrouwen als lijsttrekker aanduidt voor de verkiezingen op 26 mei. Slechts drie lijsttrekkers -Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Bianca Debaets - zijn voorlopig vrouwen. Gisteren maakte CD&V nog bekend dat Koen Van den Heuvel de Vlaamse lijst en Servais Verherstraeten de federale lijst in Antwerpen zullen trekken. Benjamin Dalle werd aangeduid als lijsttrekker van de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement. Twee lijsttrekkers werden nog niet ingevuld: de federale lijsttrekkers voor Oost-Vlaanderen en Brussel.

We hebben gisteren aan de voorzitter herhaald dat wij een heel goede kandidaat hebben voor de Oost-Vlaamse lijst, namelijk Leen Dierick. Maar zij heeft ook gezegd: als Pieter beslist om die lijst te trekken, zal het zo zijn.

Maris vraagt nu expliciet dat minstens één van die twee openstaande plaatsen naar een vrouw gaat. "We hebben goede hoop dat we daar zeker nog een vrouwelijke lijsttrekker uit zullen halen", aldus Maris.  Vrouw en Maatschappij schuift Kamerlid Leen Dierick naar voren als lijsttrekker van de Oost-Vlaamse lijst voor de federale verkiezingen in mei. Gisteren waren er geruchten dat minister Pieter De Crem die zou trekken, maar dat is 's avonds op de algemene vergadering niet bevestigd. "We hebben gisteren aan de voorzitter herhaald dat wij een heel goede kandidaat hebben voor die lijst, namelijk Leen Dierick." Maar die keuze ligt bij De Crem zelf, aldus Maris: "Zij heeft ook gezegd: als Pieter beslist om die lijst te trekken, zal het zo zijn."

De teleurstelling is des te groter nadat CD&V in opspraak kwam door de benoeming van Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank. Door die benoeming zetelen nu geen vrouwen meer in het directiecomité van de NBB.

(lees verder onder de foto)

Kamerlid voor CD&V Leen Dierick

Kamerlid voor CD&V Leen Dierick

Compensatie

Vrouw en Maatschappij heeft bovendien compensatiemaatregelen laten goedkeuren omdat er zo veel mannen werden aangeduid als lijsttrekker. "Ik had die maatregelen liever niet laten goedkeuren", zegt Maris. "Als we naar zeven vrouwelijke lijsttrekkers waren gegaan, was ik een tevreden voorzitter geweest. Dat is niet het geval."

"Als twee mannen de lijst trekken binnen een provincie, zullen minstens op één lijst daar plaats twee en drie naar een vrouw gaan", legt Maris uit.  "Een evenredige deelname aan de regering zal ook belangrijk zijn voor ons. Daarnaast zorgen we dat er over vijf jaar een nieuwe generatie vrouwen klaarstaat."

Beluister het interview met Liesbeth Maris in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet