Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Theo Francken wil eigen school oprichten: "We moeten onze elite versterken"

ma 12 nov. - 10:20

Theo Francken is dan wel Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maar hij heeft ook een plan B achter de hand, mocht hij de politiek vaarwel zeggen: een eliteschool oprichten.
Theo Francken wil zijn eigen school oprichten

Een eliteschool voor iedereen

Theo Francken is pedagoog van opleiding, helemaal vreemd is het dus niet dat hij een alternatieve carrière weggelegd ziet in het onderwijs. Hij startte zijn carrière in de politiek ook als raadgever onderwijs:

"Het is al jaren mijn droom om een school op te richten die elitair is aan de uitstroom, niet aan de instroom. Ik wil  geen school die enkel de zoontjes van advocaten en dokters verwelkomt, maar iedereen. De slogan die ik ooit bedacht is: solidair maar niet socialistisch, elitair maar niet blank."

De slogan die ik ooit bedacht is: solidair maar niet socialistisch, elitair maar niet blank.

— Theo Francken, staatssecretaris asiel en migratie

Francken ziet een brede school, waar het beste uit de leerlingen wordt gehaald: "We moeten elk talent aanspreken. En dat kan je. Met een goed leerkrachtenkorps, met gezag, autoriteit, punten aftrekken voor dt-fouten, ..."

Nog volgens Francken zijn leerlingen niet gebaat bij een té zachte aanpak: "We moeten af van het sociaal constructivisme. Ik ben ook tegen pestgedrag, dat zou in mijn school ook keihard aangepakt worden. Maar kennisoverdracht moet centraal staan. We moeten niet redeneren dat mensen zich enkel maar goed in hun vel moeten voelen, of enkel maar op Wikipedia moeten opzoeken. Bepaalde ijkpunten zoals de Boerenkrijg of de onafhankelijkheid van België zijn wél belangrijk om te kennen."

Wie gaat er naar de school?

Hoe ziet zo een school er dan uit? Francken: "Het is een secundaire school, te beginnen met ASO. TSO en BSO moet eerst praktisch haalbaar zijn, want daar heb je veel duur materiaal voor nodig. Maar ik pleit sowieso voor een brede instroom, volgens de regelgeving van het Vlaams onderwijs." Francken ziet een vraag naar kwaliteitsvol onderwijs terugkomen in alle lagen van de maatschappij, ongeacht kleur of afkomst. 

Negatieve bijklank

En toch klinkt 'elite-school' al gauw exclusief. Is dat ook zo?

Francken: "Ik heb dat woord elite ooit eens in mijn mond genomen, en ik kreeg meteen Caroline Genez op mijn dak. Omdat het woord elitair aangbrand is. In België moet alles socialistisch en gelijk zijn, in de Verenigde Staten daarentegen zou niemand daar aanstoot aan nemen."

Voor Francken is elite dus géén vies woord: "Ik streef naar een sterkere samenleving, een sterker Vlaanderen, dat klaar is voor de toekomst. Dat doe je door sterkere, ondernemende leerlingen af te leveren, die ook hun weg vinden naar de non-profitsector."

Betrokken ouders

Volgens Francken is de slinger doorgeslagen. Niet iedereen kan namelijk mee in het onderwijs, iedereen is geboren met de talenten die hij of zij heeft: "Je kan een stuk corrigeren in het onderwijs, maar niet volledig. Wat wel duidelijk helpt, is participatie van de ouders. Daar zou ik ook zwaar op inzetten:  ouders hun betrokkenheid verhogen, bijvoorbeeld door ze verplicht naar oudercontacten te laten komen."

Beluister het interview in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet