Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

"Timemanagement is echt niet meer van deze tijd"

di 21 feb. - 11:46

Elke Geraerts is neuropsychologe, consultant en schrijfster: “Ik kom elke dag mensen tegen op de werkvloer die last hebben van langdurige stress. Nochtans zijn er zoveel manieren om als bedrijf preventieve ingrepen te nemen die de veerkracht van werknemers kan stimuleren. Het hoeven geen grote ingrepen te zijn.”
"Timemanagement is echt niet meer van deze tijd"

Drie jaar geleden richtte ze consultancybureau Better Minds at Work op. Met haar bedrijf wilt ze de mentale weerbaarheid en de energie van werknemers verhogen.

Olifant vs konijn

Hoe begin je de ochtend? De Vlaamse psychologe raadt iedereen aan om de ochtend te starten met de moeilijkste taak van de dag. "Het  menselijk brein is dan het frist, en de aandacht het grootst", aldus Elke Geraerts.

"Een Texaanse olietycoon zei ooit eens: ‘When you’re hunting for an elephant, don’t get distracted chasing the rabbits’” Waarmee hij dus bedoelt: de olifant is dé prioriteit van de dag, die veel inspanning vraagt, en de konijnen zijn de e-mails, telefoontjes en de collega’s die komen aankloppen met een kleine vraag. De waan van de dag dus. En waar starten wij onze werkdag mee? Met de konijnen natuurlijk. 

“De mailbox holt onze frisse ochtendbrein uit waardoor we tegen de middag geen energie meer hebben om de olifant aan te pakken. Die stellen we uit naar de namiddag, maar dan ben je net helemaal moe. En hoe later, hoe minder de kansen zijn dat je je olifant gaat aanpakken. Die stel je uit tot morgen.” En dat creëert stress. Want morgen zijn er ook nieuwe olifanten te verslaan.

We zijn veel te slim om op konijnen te jagen. Wat onze job ook is, we hebben olifanten nodig. Ze maken ons blij en geven ons energie

Creatief om 15u

Volgens Geraerts is het beter om oppervlakkige taken, zoals vergaderen of mails beantwoorden, op de middag in te plannen. Want dan is je focuspiek weg. Rond 15u is je geest het creatiefst, een ideaal moment dus om brainstormsessies met collega’s te organiseren.

“Helaas houden we te weinig rekening met onze aandachtsspier. We plannen maar ieder vrij gaatje in onze agenda vol."

Je moet je grenzen durven stellen. Dat is echt nodig. Want we kunnen op automatische piloot zo lang doorgaan. En op een bepaald moment breekt die veer

— Elke Geraerts

Zelf kan ze niet voorspellen of ze tegen burn-out gewapend is. “Burn-out is niet enkel beroep gerelateerd. Stel dat er in mijn gezin iets faliekant misgaat, dan heb ik weinig veerkracht over op het werk.”

Periodes van grote stress detecteert ze dan wél snel: “Ik blijf het helikopteroverzicht behouden. Het is oké om stress te hebben. Zolang je het detecteert en er vervolgens iets aan doet.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet