Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Tom Boudeweel: "Nu maken de spelers zelf antireclame voor ons voetbal"

ma 13 dec. - 10:16

In zijn terugblik op het voetbalweekend staat Sporza-verslaggever Tom Boudeweel stil bij de sportieve en de extrasportieve prestaties in de Jupiler Pro League. De zeges van Gent en Anderlecht enerzijds, het haantjesgedrag in Antwerp - Standard anderzijds.
©Kristof Van Accom (Belga)

Beluister het gesprek met Tom Boudeweel in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Vorige week maakte ons voetbal geen al te beste beurt door de rellen en de problemen met supporters. Gisteren waren het de spelers die het te bont maakten. Met hun haantjesgedrag kregen we opnieuw antireclame voor het voetbal. Standard-keeper Arnaud Bodart verwoordde het perfect: we kunnen geen goed gedrag eisen van de supporters als we zelf over de schreef gaan.

Het was een intense wedstrijd, maar op sportief vlak had de scheidsrechter alles onder controle. Daarna volgde het incident op weg naar de kleedkamer en andere zaken die niet thuishoren op een voetbalveld. Seck, de verdediger van Antwerp, ging door het lint om iets wat Amallah van Standard zou gezegd hebben. Hij kreeg rood, maar hij wilde niet vertellen wat Amallah hem heeft toegeroepen.

Haantjesgedrag zie je wel vaker op onze velden. Sommige spelers zijn echt testosteronbommen. Maar je verwacht toch op z’n minst respect onder collega’s?

Waar moet het met ons voetbal naartoe?

En dan kijken we ook naar het maatschappelijk draagvlak voor ons voetbal. Hopelijk vinden de overheid en de Pro League elkaar tijdens de gesprekken door een gemeenschappelijk belang. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is het gelukt om met alle stakeholders in het voetbal, dus ook met de supporters, samen een toekomst uit te tekenen.

Waar moet het met ons voetbal naartoe? Zeker ook na het Europese drama van de voorbije maanden. Welke liga wil de Pro League zijn? Welke waarden wil ze uitdragen? Welke acties wil ze ondernemen?

Dat is strategisch management dat nu ontbreekt, denk ik. Het is vooral de waan van de dag, opportunisme op korte termijn. Dus veel werk op de plank voor de nieuwe CEO binnenkort.

Het is nu vooral de waan van de dag, opportunisme op korte termijn

Sportief dan, Antwerp is de enige ploeg bovenin die punten liet liggen. Dat is interessant voor Anderlecht en AA Gent.

Bij Gent, dat 4 keer op een rij won, hebben ze de defensieve stabiliteit gevonden. Met de beste verdediging volstaat vaak 1 doelpunt om te winnen, zoals gisteren en zoals donderdag in Europa. Dat was in het begin van het seizoen anders.

Ook al kan Gent nog wel een echte goalgetter gebruiken natuurlijk, want het kan zijn overwicht nog altijd niet omzetten op het scorebord. Maar het is ook de enige ploeg die nog op 3 fronten actief is. 32 wedstrijden hebben ze al afgewerkt sinds deze zomer.

Geloof in Anderlecht

En net als bij Gent lijkt ook Anderlecht wat stabiliteit te hebben gevonden. Toeval of niet, ook in Brussel staat er al een paar weken ongeveer hetzelfde elftal tussen de lijnen.

Ook Anderlecht scoorde lang te weinig in vergelijking met het aantal kansen dat het creëerde. Nu heeft het al 4 wedstrijden afgewerkt met minstens 3 doelpunten. En het zijn ook verschillende doelpuntenmakers. Vorig seizoen was Anderlecht te afhankelijk van Lukas Nmecha.

Een opvallende rol ook voor Lior Refaelov, de voorbije maanden vaak op de bank en nu zeer efficiënt. Hij is goed voor 5 goals in 4 wedstrijden.

Misschien ben ik te positief en was Seraing ook wel heel zwak, maar ik geloof er wel in. Anderlecht, dat slechts 1 nederlaag leed in de voorbije 13 competitiewedstrijden, trekt komende zondag naar Club Brugge voor de ultieme test misschien.

Alhoewel, het blijft wachten op het allerbeste Club Brugge in deze competitie, want gisteravond was het opnieuw pover tegen het zwakke Zulte Waregem. De titelverdediger won op individuele klasse.

Nog geen schokeffect in Genk

Minder goed vergaat het Racing Genk. Het liep al beter dan in Wenen en de nieuwe coach Bernd Storck reageerde opvallend positief. Zeker na de zware uithalen richting zijn spelers na de nederlaag donderdag in de Europa League. Ongezien vond ik dat, omdat je toch als nieuwe coach met die groep voort moet.

Ik heb vorige week al mijn twijfels geuit over de match tussen Genk en Storck, een beetje zoals Bölöni en AA Gent vorig seizoen. Geen coach voor de lange termijn en daar lijkt Genk toch wel even aan toe, maar het moet wel gebeuren. In de stand staat Genk al 10 punten achter de 4e plaats.

De coach zegt dat ze tijd nodig hebben. Hij probeert die ook te kopen door zijn uitspraken, maar die tijd is er niet. Neen, net daarom hebben ze Storck in huis gehaald, om een schokeffect te creëren. Dat hebben we nog niet gezien.

Ik wil wel eens kijken hoe de spelersgroep en de club de komende dagen en weken omgaat met de manier van werken van Storck en zijn figuur. Mocht RC Genk momenteel het zelfvertrouwen van de trainer hebben, dan stond het nu los op kop.

Beluister het gesprek met Tom Boudeweel in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: sporza en 'De Ochtend'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet