Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Transgenders en hun rolmodellen

ma 20 mei - 8:52

Afgelopen weekend hebben we dat bijzondere nieuws gelezen of gehoord: dat Sarah Bettens van K's Choice Sam Bettens wordt. De behandeling is een dikke maand geleden opgestart. Voor hem de grootste én tegelijk kleinste verandering in zijn leven. Want voor hem verandert er, behalve enkele uiterlijkheden, niet zo gek veel. Sam deed zijn verhaal in De Standaard bij collega-zanger Frank Vanderlinden én bij Linde Merckpoel van Studio Brussel. Vandaag over transgenders en hun rolmodellen.
Sam Bettens

Wanneer iemand besluit van geslacht te veranderen dan komt hij of zij aan de start van een heel proces te staan. Eentje van psychologische raadplegingen, medische consultaties en ingrepen, hormonale behandelingen... en dan komt hij of zij misschien op een dag ook bij psychiater Gunter Heylens, coördinator van het centrum voor seksuologie en gender in Gent

In het hele proces naar de beslissing om die stap te zetten, vertelde ze heel veel steun gevonden te hebben in enkele YouTubekanalen, waarop anderen die al door de transitie gingen, hun vorderingen toonden en uitlegden. Vincent Byloo zette zijn internetbrowser eens wijd open en ging wat surfen.

Veel bekende transmannen zijn er nog niet. Een van de eersten was de Nederlandse schrijver en filosoof Maxim Februari, voorheen Marjolein. Die besloot in 2012 in transitie te gaan. Hoe kijkt hij terug op het proces? Welke impact had de hormonenbehandeling op hem? En hoe belangrijk zijn voorbeeldfiguren?

Ook de stem van Sam Bettens zal door de hormonenbehandeling ietwat anders worden. Niet onbelangrijk voor een zanger, natuurlijk. Ondertussen zal hij bij een stemcoach moeten werken aan de nieuwe klank van zijn stem. Katrien Eerdekens is zo’n stemcoach en logopediste. Zij is gespecialiseerd in stemtherapie voor transgenders. Brecht Devoldere ging eens langs, tijdens één van haar sessies.

Een dik jaar geleden outte ook Bo Van Spilbeeck zich als transgender en stond ze plots in het midden van de belangstelling. Ook zij vertelt over het belang van rolmodellen.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet