Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Bij Debecker

Twintig procent van de Belgen grijpt naar alternatieve geneeswijzen

vr 1 mrt. - 1:43

Twintig procent van de Belgen grijpt naar alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur. In ons land zijn er een duizendtal acupuncturisten, waarvan er 600 aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Lieven Wauters is er één van.
Foto: acupunctuur op been

Lieven Wauters is al meer dan twintig jaar acupuncturist en kinesist. “Acupunctuur is een medische techniek, gebaseerd op de Chinese geneeswijze, die tot doel heeft de genezing in gang te steken, begeleiden en preventief kan gebruikt worden”, vertelt hij in Bij Debecker.

Letterlijk betekent het ‘prikken van naalden’. “Het is complementair en staat dus naast onze westerse geneeskunde. Je moet niet kiezen tussen het ene of het andere”, gaat hij verder.

Volgens Wauters kan de techniek een heel diverse reeks klachten behandelen, van pijnklachten tot burn-outs.

Wauters begon als kinesist en volgde later een opleiding om acupuncturist te worden. “Op een bepaald moment voelde ik een ongenoegen omdat ik een bepaald aantal mensen niet kon helpen. Terwijl ik bij andere mensen met dezelfde klachten net zéér goed kon helpen. En dan ga je verder kijken”.

Als je het heel wetenschappelijk gaat bekijken dan kan je alleen maar zeggen dat de acupunctuur geen bewezen effect heeft

“Er zijn inderdaad veel studies, maar die zijn meestal van zwakke kwaliteit”, vertelt Bert Aertgeerts, diensthoofd huisartsengeneeskunde KU Leuven en voorzitter CEBAM.

“Ze tonen zelden een effect aan. Als er een effect is, dan heeft het voornamelijk te maken met het steken van de naalden en niet met een bepaalde methode. Dat wil zeggen dat je door het steken van een naald een soort placebo effect krijgt en dat je dan op korte termijn een heel kleine verbetering ziet van de klachten”, gaat Aertgeerts verder.

Samengevat, het werkt dus eigenlijk niet, maar het werkt wel omdat de patiënt denkt dat het werkt. “Als je het heel wetenschappelijk gaat bekijken dan kan je alleen maar zeggen dat de acupunctuur geen bewezen effect heeft”, aldus Aertgeerts.

Acupunctuur bij IVF-behandelingen

Acupunctuur zou volgens bepaalde studies de kans op een zwangerschap doen toenemen.
Wauters wordt bijvoorbeeld ingeschakeld in het fertiliteitscentrum van het AZ Sint-Niklaas. “We merken dat de kwaliteit van de eitjes van hoger niveau is”.

“Ik verwijs zelf geen patiënten door, maar ik heb veel patiënten die zelf, op eigen initiatief acupunctuur gebruiken”, vertelt Petra Desutter, hoofd van de fertiliteitskliniek UZ Gent.

“Er zijn studies die aantonen dat acupunctuur de kans op zwangerschap na IVF verhoogt”. Maar die zijn ook niet waterdicht. “Er is iets dat acupunctuur toevoegt, maar wat het precies is weten we niet”, aldus Desutter

 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet