Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Uroloog waarschuwt: “Erectiestoornissen zijn vaak een eerste alarmsignaal voor cardiovasculaire problemen”

di 12 jun. - 11:58

Mannen van middelbare leeftijd die met erectiestoornissen kampen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een hartinfarct. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Uroloog Dieter Ost vindt het erg belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt.
“Erectiestoornissen zijn vaak een eerste alarmsignaal voor cardiovasculaire problemen”

Gisteren is er een studie verschenen in de Circulation Journal van de American Heart Association, een toonaangevend vakblad voor cardiologen. Die studie toont aan dat mannen van middelbare leeftijd die met erectiestoornissen kampen een hogere kans hebben op het ontwikkelen van een hartinfarct of een herseninfarct. “We wisten al langer dat er een verband tussen die twee was, maar het is voor het eerst dat dat ook zwart op wit wordt aangetoond” zegt uroloog Dieter Ost (AZ Sint Blasius) in ‘Nieuwe Feiten’. 

Ost: “Een erectie ontstaat doordat de bloedtoevoer naar de penis toeneemt, en daar heb je natuurlijk wel goede bloedvaten voor nodig. De diameter van de bloedvaten die het bloed naar de penis brengen, kan je vergelijken met de diameter van de kransslagaders naar het hart. Wanneer de verhoogde bloedtoevoer naar de penis niet goed lukt, ondervinden de bloedvaten van het hart mogelijk dezelfde problemen.”

Moet je bij erectiestoornissen dan meteen naar de hartspecialist of naar de uroloog? “Geen van beiden” zegt Ost. “Het belangrijkste is dat je met de huisarts gaat praten. Zeker als je van middelbare leeftijd bent. De huisarts is uiteindelijk degene die heel wat zaken kan controleren, zoals de cholesterol, de bloeddruk, de suiker. Als hij of zij afwijkingen vindt, zal men je doorsturen naar de cardioloog of uroloog.”

En hoe groot is de kans op hartproblemen als je erectiestoornissen hebt? “Dan is de kans dubbel zo hoog” zegt Ost. Al moet je je niet meteen zorgen maken als je ochtenderectie minder stevig is dan vroeger. Want sowieso is er een verschil tussen mannen van 20 en mannen van 50.  “Maar als het echt niet meer lukt, om je penis lang genoeg stijf te houden bij betrekkingen, dan is er toch wel iets aan het veranderen. En dat moet je in de gaten houden.”

Beluister het interview met Dieter Ost:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet