Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Van nooddorpen tot sociale woningen: Vlaanderen bekijkt hoe het Oekraïense vluchtelingen kan opvangen

vr 11 mrt. - 5:44

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil 15 nooddorpen oprichten voor collectieve opvang van Oekraïense vluchtelingen. Build-Up uit Aarschot is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het snel bouwen van prefab woningen. "Ons bedrijf Build Up is gespecialiseerd in een nieuwe manier van bouwen. We noemen het 'off site construction'. Het is een beetje gelinkt aan prefab bouwen, maar prefab bouwen heeft een negatieve connotatie", legt Hélène De Troostembergh uit.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil 15 nooddorpen oprichten voor collectieve opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Beluister het gesprek met Hélène De Troostembergh in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

"Wat we bij Build-Up doen, is de woningen volledig op een industriële manier op een productielijn in de fabriek assembleren. Daarna worden ze naar de werf vervoerd en daarna is er enkel nog de assemblage op de werf. Dat laat ons toe om woningen op een snelle en duurzame manier te bouwen, verduidelijkt Hélène De Troostembergh van Build-Up. 

Geen werpweghuizen

De woningen van Build-Up zijn geen containers of 'wegwerphuizen'. "Het zijn modulaire units en die zijn circulair gebouwd. Er is een tekort aan woningen. Met dit systeem kan je snel woningen zoals je ze ziet in de straten bouwen. Het gaat niet om containers of tiny houses. Iedereen beeldt zich een lelijke container in bij het begrip noodwoning", zegt De Troostembergh.

Iedereen beeldt zich een lelijke container in bij het begrip noodwoning

Volgens De Troostembergh gaat het om duurzame oplossingen om mensen op te vangen. "De woningen voldoen aan alle huidige normen. De manier waarop ze gebouwd worden is anders, maar ze zien er uit zoals gewone woningen."

Beluister het gesprek met Hélène De Troostembergh in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet