Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

“Veel ondernemers geven niet graag toe dat ze hulp nodig hebben. Dat is iets typisch Vlaams"

wo 20 feb. - 11:32

Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma 'De zaak' (werktitel) met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing. Kamal is vooral bekend als comedian en tv-presentator, maar eerst en vooral is hij docent bedrijfseconomie én ondernemer. Zo verkocht hij net zijn succesvolle Donutketen Donutello.
Kamal Kharmach

Kamal is in de eerste plaats op zoek naar ondernemers die keihard hun best doen, maar toch niet de gewenste resultaten boeken. "Bijvoorbeeld: als baas werk je honderd uur per week, maar je houdt er zelf amper genoeg aan over om je hypotheek te betalen.  Of: je lanceerde met je bedrijf een product dat aanvankelijk enorm goed verkocht, maar dan ineens niet meer,  en je weet niet hoe dat komt of hoe je daar mee om moet gaan.  Dan zoek ik een oplossing met de hulp van experts uit verschillende domeinen. Want voor alle duidelijkheid: vóór we effectief bij de ondernemers langskomen is hun dossier al door een tiental paar handen gegaan en geanalyseerd. Het is een beetje een grappige paradox. Consultants en analyses kosten handenvol geld, maar het zijn net de beginnende ondernemers die daar het meest nood aan hebben en die dat niet kunnen betalen!"

Kamal put voor het programma uit zijn eigen ervaringen als ondernemer. Ook uit de fouten die hij heeft gemaakt: "Er heerst nog altijd een groot taboe in Vlaanderen op ondernemers die hulp nodig hebben.
Terwijl er vaak factoren meespelen die je als ondernemer zelf niet in de hand hebt of moelijk kan inschatten. Ondernemen is risico's nemen en durven, dat is veel spaargeld van jezelf investeren puur omdat je erin gelooft. En de kans dat je mislukt is relatief groot, zeker in de eerste drie jaar. En ik vind het heel jammer dat er in Vlaanderen vaak meewarig wordt gedaan over mensen die failliet gegaan zijn. Een faillissement draag je als een litteken, het is een cliché maar what doesn’t kill you makes you stronger is hier echt wel van toepassing.

"Als ik een vergadering heb met een divers publiek dan pik ik de ondernemers er meteen uit. Zij zeggen meestal dingen als : ‘Kom, hoeveel moet dat hier kosten, dat we dat snel regelen.’ Ze besffen dat ze geen tijd te verliezen hebben."  Ondernemen zit er vaak van jongsafaan in. Ook bij Kamal zelf. “Al in de middelbare school zat ik in een mini-onderneming. In de studentenvereniging deed ik de financiering en onderhield ik contacten met bedrijven. Ik was dan ook heel trots toen ik met mijn zaak Donutello kon starten. Wij hadden thuis niet het geld om zulke risico’s te nemen. Dus heb ik al mijn spaargeld bijeen geraapt en heb ik de sprong gewaagd. Want ‘durven springen’, dat typeert de ondernemer.  Zeker de beginfase is moeilijk. Je kijkt naar je bankrekening en je beslist om je geld niet in de zekerheid van een eigen appartement te stoppen maar in een avontuur vol stress, ruzies en btw. Ze zeggen wel eens dat een Vlaamse ondernemer heel arm leeft maar heel rijk sterft,  en dat klopt."

Ben jij een ondernemer die hard werkt, maar lijkt het alsof je toch niet vooruit komt? Heb je moeite om je werknemers, leveranciers of jezelf te betalen? Schrijf je dan in via  een.be/dezaak

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet