Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Voorlopig geen versoepelingen: hoe erg is dat? "Natuurlijk bittere pil, maar het zijn de laatste loodjes"

vr 26 feb. - 9:00

De beslissing van het Overlegcomité om de coronamaatregelen niet te versoepelen en de toestand volgende week opnieuw te evalueren valt zwaar bij velen onder ons. Wat doet dergelijk slecht nieuws met een mens? Psycholoog en hoogleraar Psychiatrie Inez Germeys (KU Leuven) zet een en ander in perspectief in 'De Wereld Vandaag'.
© Emma Simpson via Unsplash

Eerst de epidemiologische realiteit. "Ik begrijp dat uiteraard. De virologische situatie laat het op dit moment niet toe om te versoepelen", zegt Inez Germeys. Maar het kon érger. "Mocht er een derde golf komen, zou dat voor het mentaal welzijn niet goed zijn."

We moeten mensen blijven motiveren om dit vol te houden

— Psychologe Inez Germeys (KU Leuven)

Dat neemt niet weg dat we vanmiddag geen goed nieuws kregen. "Een koude douche", noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) het zelf. "Het is een grote teleurstelling voor veel mensen", beaamt Germey. "Maar het zijn de laatste loodjes, al is het natuurlijk wel een bittere pil."

Het hoeft niet te worden herhaald: dit duurt al lang. "Er wordt soms gezegd dat de maatregelen in België minder streng zijn, maar we zitten er wel al veel langer in", zegt Germeys. "Mensen moeten dus een enorme inspanning leveren. "Maar ik denk wel dat het belangrijk is om te beseffen dat een paar weken een enorm verschil kunnen maken in termen van wat daarna kan."

"We moeten mensen blijven motiveren om dit vol te houden." Inez Germeys verwijst naar de persconferentie die de premier afgelopen maandag heeft gehouden. Daar werden modellen voorgesteld waarbij duidelijk te zien was wat mogelijk is op korte termijn als we nog even volhouden. "We moeten daarvan met zijn allen overtuigd zijn, denk ik."

Belangrijk dat mensen weten dat de inspanningen die geleverd zijn iets hebben opgebracht

— Psychologe Inez Germeys (KU Leuven)

"Maatregelen op zich helpen niet, tenzij mensen zich aan de maatregelen houden", aldus Germeys. "Het is écht ons gedrag dat mee gaat bepalen wat hieruit komt."

"We moeten het stap voor stap bekijken en op die manier de bevolking proberen mee krijgen om deze bittere pil te slikken. Germeys wijst er tegelijk op dat ons land het momenteel beter doet dat veel andere landen, waar men al een derde golf heeft meegemaakt of men zelfs al aan een vierde golf zit. Conclusie? "Het is belangrijk dat mensen weten dat de inspanningen die geleverd zijn iets hebben opgebracht. Er komt ook perspectief, met de vaccinatiegraad die langzaam toeneemt. Het licht aan het eind van de tunnel is er wel degelijk."

Hoe dan ook hoopt Inez Germeys dat mentaal welzijn bij een volgende versoepeling bovenaan de agenda staat.

Beluister het gesprek met Inez Germeys uit 'De Wereld Vandaag'.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet