Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Het lukt maar niet om zwanger te worden, hoe moeten we hiermee omgaan?”

do 18 apr. - 0:00

Mare en haar partner hebben een grote kinderwens, maar na een fertiliteitstraject van 3 jaar zit er nog geen schot in de zaak. Ze willen onnoemelijk graag op naar een volgende fase. Hoe gaan ze het best om met die ‘wachtstand’? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Mare: "Wachten tot onze kinderwens in vervulling gaat, begint te wegen. Hoe kunnen we daarmee omgaan?"

Mare (33) heeft al 5 jaar lang een relatie met een vrouw. “We zien elkaar heel graag en van bij het begin was het voor ons allebei duidelijk dat we kinderen wilden.” Om dat waar te maken, volgen ze allebei een fertiliteitstraject. "Daar zijn we intussen al 3 jaar mee bezig. Dat weegt enorm, zowel fysiek als mentaal.”

“In de tussentijd proberen we zo goed mogelijk te leven door ons met projecten bezig te houden. Zo kochten we een huisje dat we tot in detail hebben gerenoveerd, met 2 kinderkamers die nu leeg staan. We maakten al een paar mooie reizen, volgen bijkomende opleidingen… Maar we willen zo graag naar die volgende fase, met name een ‘echt’ gezin zijn met kinderen.”

“We vinden die wachtstand verschrikkelijk. Hoe gaan we daarmee om?”

Het antwoord van Rika Ponnet: "Omarm het heden en aanvaard dat het misschien anders zal zijn dan wat je verwacht had"

“Mare zit eigenlijk in een wachtkamer van het leven”, reageert relatiedeskundige Rika Ponnet. Die komt ze wel vaker tegen in haar praktijk. “Dat zijn toch wel erge plekken, ze geven je het gevoel vast te zitten in de tijd.”

“Ik denk dat er 2 situaties zijn waar mensen zich bijzonder machteloos bij kunnen voelen. Het eerste is het niet vinden van een levenspartner, als het verlangen groot is om die te vinden. Het tweede is het niet krijgen van kinderen. Dat is iets waar je geen controle over hebt.”

Een fertiliteitstraject grijpt enorm in op je lichaam, natuurlijk ben je er de hele tijd mee bezig

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“In zo’n wachtkamer wordt het toekomstbeeld een obsessie”, klinkt het. Rika vergelijkt de situatie van Mare met een obsessionele verliefdheid. “Dat is eigenlijk naar iets verlangen wat je niet kan krijgen. Het is voornamelijk projectie, want je stelt je voor hoe het zou zijn om met een bepaalde persoon samen te zijn. Mocht die voor mij kiezen, dan zouden we dit leven hebben.”

Diezelfde gedachtegang kan optreden bij mensen met een onvervulde kinderwens. “Ouderschap is dan het enige mogelijke leven. Een ander scenario is ondenkbaar.”

Een rollercoaster

“Mensen in een gelijkaardige situatie krijgen vaak het advies dat ze er niet heel de tijd mee bezig moeten zijn”, zegt Rika. “Maar dat is uiteraard belachelijk. Zo’n traject grijpt enorm in op je lichaam, natuurlijk ben je er heel de tijd mee bezig.”

“Het is een rollercoaster. Niet alleen van emoties, maar je moet telkens weer door die fases gaan. Hoop, de terugplaatsing van een bevruchte eicel, en als er geen innestelling heeft plaatsgevonden, is het terug naar verdriet. De hormonale kant van het verhaal maakt het bovendien nog zwaarder.”

Leren loslaten

“Wat eerst en vooral moet gebeuren, is aanvaarden dat het misschien anders zal zijn dan wat je gedroomd of verwacht had”, zegt Rika. “Omarm waar je vandaag en nu bent. In zo’n verhaal heeft de toekomst het heden ingenomen, maar dat is niet oké. Je kan een heel leven blijven streven naar een toekomstideaal.”

Volgens Rika moet je op een bepaald moment het slechtst mogelijke scenario onder ogen komen. Al is het loslaten van je droombeeld allesbehalve evident. “Je wilt de confrontatie niet aangaan met hoe een alternatief leven eruit zou zien, en of je wel het vermogen hebt om met het aansluitende verdriet om te gaan.”

Er zijn andere manieren om in het leven van een kind een belangrijke rol te spelen

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

Na dat verdriet kan je wel weer verder, zegt Rika. “Eens je een alternatieve toekomst kan omarmen en je terug in het nu zit, heb je de mogelijkheid om nieuwe plannen te maken. Zolang je in dat toekomstbeeld verankerd zit, lukken die andere plannen niet.”

“Er zijn andere manieren om in het leven van een kind een belangrijke rol te spelen, zoals pleegouderschap. Maar als je volop bezig bent met zelf het moederschap te willen ervaren, is dat moeilijk om naartoe te gaan.”

'Vraag het aan Rika': “De man van mijn beste vriendin flirt met mij, wat moet ik doen?”

Birgit is al jaren goed bevriend met Mia. Sinds enkele maanden flirt de man van Mia met Birgit. Ze weet niet of ze dit aan haar vriendin moet vertellen of niet. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

28 maart 2024

‘Vraag het aan Rika’: “Hij lijkt de perfecte match, maar ik voel ‘het’ gewoon niet. Wat moet ik doen?"

Shelly is al enkele weken aan het daten met Michaël. Hij lijkt de perfecte match voor haar, maar ze voelt zich niet tot hem aangetrokken. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

6 maart 2024

'Vraag het aan Rika': “Moet ik accepteren dat mijn man meer vrijheid in onze relatie wil?”

Conny en haar man hebben al jaren een turbulente relatie. Ze vermoedt dat hij een ander heeft, maar doet er alles aan om hem in hun huwelijk te houden. Onlangs plaatste hij haar voor een ultimatum: getrouwd blijven en hem laten doen, of uit elkaar gaan. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

8 februari 2024

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet