Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Hoe ga je als vriendengroep om met een scheiding?”

do 30 nov. - 0:32

In de wandelgroep van Louise heeft een van de leden zijn vrouw met een handicap verlaten voor een ander. Louise heeft het moeilijk met die nieuwe vriendin. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Louise: “Een lid uit onze wandelgroep heeft een nieuwe partner, hoe moeten we hiermee omgaan?”

Louise is lid van een wandelgroep, die al 20 jaar bestaat uit een vaste kern. “Een vriendin is na een zwaar ongeluk zeer immobiel geworden, en is daardoor afhankelijk van haar partner. Sinds het ongeval kan alleen de partner nog meewandelen. Maar na jaren zorg heeft hij een nieuwe partner: een dame die regelmatig op bezoek kwam. Maar niet voor de immobiele vriendin dus, wel voor de partner.” 

“Alles is een rollercoaster geworden. Aan de vriendin die zorg nodig heeft, werd een trioconcept voorgesteld. Ze weigerde, en heeft een aangepast woonverblijf gezocht. De nieuwe vriendin verschijnt nu onverwacht op samenkomsten van de wandelgroep. Er is nooit overleg geweest of informatie gegeven aan de groep. De nieuwe partner is ook nog eens zeer expliciet aanwezig."

“Het grootste probleem van de meesten is de snelheid waarmee alles verloopt. Hoe moeten we dit aanpakken?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Niets staat je in weg om het ex-koppel nog te ondersteunen, accepteer hun keuze”

“Deze vraag gaat natuurlijk niet over wandelen, maar over hoe je als vriendengroep omgaat met een scheiding”, reageert Rika Ponnet. “Want voor wie moeten we kiezen na een scheiding? En moeten we wel kiezen?”

“Je voelt ook dat er hier een moreel oordeel leeft in de groep. Hij heeft namelijk zijn vriendin, die een handicap heeft, in de steek gelaten. Maar niet zozeer hij wordt de wandelclub uitgekeken, maar vooral de nieuwe vriendin. Ze is de foute, stoute verleidster die ervoor gezorgd heeft dat dit alles gebeurde.”

Geen goed idee om partij te kiezen bij scheiding

“Uiteraard was het verstandiger geweest, als de man zou aangekondigd hebben dat hij zijn nieuwe vriendin wou meebrengen. Maar ik denk dat het erg belangrijk is om de hele situatie los te koppelen van het morele oordeel: doe je dat wel, je partner die ziek is of een handicap heeft in de steek laten?”

“Het is bij scheidingen nooit een goed idee om partij te kiezen, want je weet niet wat er achter de voordeur gebeurt.  We vellen makkelijk een oordeel van op een afstand, en maken er ons verhaal van. Maar we weten niet wat er zich tussen mensen heeft afgespeeld.”

“Wie zijn wij om te oordelen?”

“In dit soort situaties identificeren we ons makkelijk met het slachtoffer. Dat komt omdat je jezelf in die situatie inbeeldt: ‘ocharme, een vrouw die alleen is moeten gaan wonen, en die eerst nog dat ‘triovoorstel’ kreeg’. Zo’n oordeel gaat vaak over onze eigen diepere angsten. Daarom nemen mensen een krachtig moreel standpunt in.”

“Ik ben er zeker van dat er ook mensen in de wandelclub zijn die zich identificeren met hem: een man die jarenlang mantelzorger was en verliefd werd. Zijn behoeftes als man of als partner kwamen misschien al heel lang niet meer aan bod in die relatie? Wie zijn wij om daarover te oordelen? Waarom zou zijn moeilijke levenskeuze niet gevalideerd kunnen worden?”

Hoe moet het verder met de vriendschap?

“Louise, en ook de leden van de wandelclub, hebben die twee mensen graag gezien, als koppel. Ze zijn nu geen koppel meer, maar er staat je niets in de weg om hen verder te ondersteunen. Accepteer hun nieuwe levenskeuze.”

“Kan je absoluut niet om met die nieuwe vriendin? Dan hoop ik dat dat is omdat die nieuwe vriendin niet leuk is als mens. Maar niet omdat je haar ziet als oorzaak van de echtscheiding.”

'Vraag het aan Rika': "Hoe help ik mijn single vriendin aan een partner?"

Astrid maakt zich zorgen om haar vriendin Karen. Na de breuk met haar partner zeven jaar geleden, is zij als enige van de vriendengroep vrijgezel en kinderloos. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. "Iemand de hele tijd tips geven of proberen koppelen aan een andere vrijgezel? Eigenlijk zit daar een vorm van afwijzing achter."

2 november 2023

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen.

20 oktober 2022

Waarom wordt een echtscheiding zo vaak als een mislukking ervaren? Rika Ponnet: “We blijven de duur van een relatie als waardemeter zien”

Wat kunnen we leren uit mislukkingen? En waarom liggen ze vaak zo gevoelig? 'De Wereld van Sofie' ging twee uur lang over mislukken, en ontdekte zo dat we vooral echtscheidingen als een persoonlijk falen ervaren. Waarom is dat zo? Relatiedeskundige Rika Ponnet gaat er dieper op in.

12 juni 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet