Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

do 20 okt. - 4:50

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen. 
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

 

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

De vraag van Saskia

Saskia (42) heeft kort na haar scheiding een man leren kennen, die niet vrij was. "Hij beloofde al van bij aanvang dat hij zijn vrouw zou verlaten.  Zijn huwelijk stelt al lang niks meer voor en er is geen seks meer. Maar concrete stappen nam hij tot nu toe niet."

Saskia probeerde al een ultimatum te stellen, maar merkt dat hij het onderwerp uit de weg gaat. Zeker omdat zijn zoon nog maar net naar de universiteit gaat.

Ze krijgt het steeds moeilijker met de situatie. "Ik wil eindelijk eens echt gaan leven" schrijft ze. 

"In de wachtkamer"

"Het verhaal van Saskia is herkenbaar voor mensen die als minnaar of minnares met iemand verbonden zijn" zegt Rika Ponnet.  Saskia zit als het ware in "de wachtkamer".

"Als zoiets voor korte tijd is, is het een ander verhaal. Maar in dit geval kunnen we echt wel spreken over een intieme hechtingsband die tot stand is gekomen. En als er op een bepaald moment geen keuze wordt gemaakt, zie je dat men zich almaar slechter gaat voelen."

"Ik vermoed dat hij niet voor haar zal kiezen"

Saskia hoopt dat de man in kwestie voor haar zal kiezen, maar dit doet hij duidelijk niet. En dat zal hij ook nooit doen, vermoedt Rika. "Niets is ooit 100 procent zeker in dit soort verhalen. Maar vanuit mijn ervaring: als mensen niet 'in de eerste tijd' effectief die keuze maken, dan wordt die keuze ook niet meer gemaakt."

Lees verder onder de foto

Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Rika Ponnet

De man in kwestie zegt niet gelukkig te zijn in zijn relatie. Het gaat al heel lang slecht. Er is ook geen seks meer. Wat zou hem tegenhouden? "Er zijn veel dingen die mensen in een huwelijk binden" zegt Rika. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, huizen, families, schuldgevoelens. "Er zijn tal van zaken waardoor mensen de stap niet zetten. En naar haar toe dat verhaal ophangen is natuurlijk een manier om verbinding tot stand te brengen, en haar in het verhaal te houden."

"Je wordt een dweil"

Rika Ponnet spreekt ook over "verslavende dynamieken". Mensen zijn soms verslaafd aan het telkens opnieuw proberen te veroveren van de andere. Ze hopen dat de andere toch voor hen zal kiezen.

"Daar zit toch een stukje onzekerheid in. Je wordt ook zo. Dat hoor ik heel vaak van mensen die lang in een minnaars- of minnaressenstatuut zitten: je wordt een dweil. Op den duur ben je niets meer. Al je zelfwaarde gaat eraan kapot." 

"Saskia zou zich beter afvragen wat ze zélf wil"

Saskia is zo wanhopig dat ze de man ook al een ultimatum stelde. Maar daar is Rika geen voorstander van.  "Dat is een niet juiste grens die je aangeeft.  Je eist van de andere dat hij een keuze maakt. Terwijl die keuze eigenlijk al duidelijk is."

Saskia zou zich beter afvragen, wat ze zélf wilt, besluit Rika. En dat is duidelijk een relatie die open is, en die niet geheim is.

Saskia zou hem dus kunnen aangeven wat haar eigen grenzen zijn, en voor zichzelf kiezen. "En dat is ook de enige manier. Dan komt hij wel. Of niet."

 

 

Lees ook

Vraag het aan Rika: "Mijn partner is nooit echt verliefd geweest op mij”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn partner is nooit echt verliefd geweest op mij”.

26 november 2021

Vraag het aan Rika: "Hoe help ik mijn eenzame broer?"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Hoe help ik mijn eenzame broer?"

16 juni 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn man is tevreden met de straight forward-seks die we nu hebben, maar ik wil meer"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn man is tevreden met de straight forward-seks die we nu hebben, maar ik wil meer".

5 mei 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet