Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Hoe kan ik verwerken dat mijn moeder me jaren geleden verliet?”

do 21 dec. - 2:49

De moeder van Maarten verliet 20 jaar geleden haar gezin en liet enkel een kort briefje achter. Dit trauma bezorgt hem vandaag nog veel stress, en werd nog erger sinds zijn dochter geboren werd. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Maarten: “Ik heb het er steeds moeilijker mee dat mijn moeder me ooit verliet, hoe moet ik dit verwerken?”

De moeder van Maarten (34) verliet haar gezin toen hij 13 was. “Ze vertrok naar Engeland om er een nieuw leven op te bouwen met een Engelsman. Naast mijn hoofdkussen lag een kort briefje met een telefoonnummer. We gingen door de hel: mijn vader lag nachtenlang te huilen en mijn broer zette zijn leven op pauze.”

“We zijn nu 20 jaar later, en ik dacht dat ik het een plek gegeven had, tot mijn dochter, die nu 5 is, er kwam. Ik begon met psychologische hulp, en ik heb ook een sterke band met mijn echtgenote. We hebben er al uren over gepraat, maar het eet me nog altijd levend op.”

“Af en toe komt mijn moeder wel langs om de familie te bezoeken, maar de stress die ik dan voel, is onbeschrijflijk: ik zit te trillen en voel me weer die jongen van 13. Ik ben het gesprek al met haar aangegaan, en heb haar verteld dat ik niet begrijp dat er nooit over gepraat is. Dat zorgt voor opluchting, maar daarna gaat het leven weer gewoon verder. Ook voor mijn familie.” 

“Er moet voor mij iets veranderen om dit eindelijk te kunnen verwerken, maar ik weet niet goed wat.” 

Het antwoord van Rika Ponnet: “Eigenlijk doet Maarten het al heel goed”

“Je moeder die van het ene moment op het andere verdwijnt, is een heel ingrijpende hechtingservaring”, reageert Rika Ponnet. “Maar wat die overspoelende ervaring tot een trauma maakt, is dat Maarten op dat moment niet bij iemand terechtkon. Hij stond er alleen voor. Zoiets geeft je ook het gevoel: ik ben niet de moeite waard om te blijven, ik ben niet liefdeswaardig.” 

Zelf vader worden, zorgde er vervolgens voor dat de pijn nog heftiger werd: “Zelf ouder worden is sowieso al vrij overweldigend, zelfs als je niet deze achtergrond hebt. Ineens word je verantwoordelijk voor een klein, kwetsbaar wezen. En je kan jezelf dan niet voorstellen dat je zelf ooit je kind in de steek zou laten.”  

Maarten voelt zich eenzaam omdat zijn familie zwijgt.

“Als je iets wat heel moeilijk is, kan delen, dan hoeft een ingrijpende ervaring geen trauma te worden op langere termijn. Maar de rest van de familie zwijgt, en doet gewoon verder. Daardoor is er een enorme eenzaamheid bij Maarten.”

Er zijn al veel stappen gezet

“Het klinkt wat vreemd, maar eigenlijk doet Maarten het heel goed. Want hij heeft al veel stappen gezet: hij is in staat geweest om zich te verbinden met een vrouw en heeft er een goede liefdevolle relatie mee.  De beste plaats om van een verhaal als het zijne te helen is een intieme relatie.”

“Maarten heeft het ook aangedurfd om zelf vader te worden. Ook dat zie ik vaak: als mensen zo’n moeilijke ervaringen hebben meegemaakt, hebben ze zelf geen kinderwens. Zogezegd. Want het gaat dan ook over een angst om zelf iets te doen wat je kind ingrijpend vindt.”  

Kan Maarten alles wel verwerken?

“Maarten is in psychologische begeleiding, en ik kan alleen maar zeggen: doe daarmee verder. We vinden vandaag soms dat dingen heel snel moeten opgelost worden. Maar eigenlijk is het nog maar sinds de geboorte van zijn dochter dat hij hiermee aan de slag is gegaan.”  

Je kan hiervan herstellen, maar het heeft tijd nodig.

“Dat Maarten het al eens met zijn moeder besproken heeft, zal zeker ook een onderdeel van zijn therapie geweest zijn. Maar je lost alles niet op met dat één keer te doen. Vaak heeft dat meer aandacht, meer tijd nodig. Dit gaat ook over de relatie met zichzelf: ervan overtuigd raken dat je wel de moeite waard bent.”

Het verhaal van Maarten klinkt dan wel heftig, toch is Rika optimistisch: “Je kan de gebeurtenis niet ongedaan maken, maar de wijze waarop je je ertoe verhoudt wel. Je kan hiervan herstellen.”

'Vraag het aan Rika': "Moet ik een vaderschapstest doen of niet?"

Wat als je al jaren twijfelt of je wel de échte vader van je kinderen bent? Moet je dan op zoek naar de waarheid? Of gooi je dan te veel levens overhoop? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Denk goed na wat voor jou de definitie van ‘ouderschap’ is.”

20 september 2023

'Vraag het aan Rika': “Is het wel verantwoord dat ik na mijn kankerbehandeling een nieuwe relatie aanga?"

Wat als je graag een nieuwe relatie zou starten, maar dat niet durft omwille van je ziekte? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Durf te leven, en besef dat iedereen een rugzak meedraagt.”

14 september 2023

'Vraag het aan Rika': “Mijn geheime relatie dreigt uit te komen, hoe moet dit verder?”

Kristof heeft een geheime relatie met een getrouwde man. Hij vermoedt dat de zoon van de getrouwde man dit heeft ontdekt, en weet niet wat doen. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

16 november 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet