Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Ik verloor voor het eerst een dichte vriend. Hoe kan ik dat verwerken?"

do 26 sep. - 0:00

Eddy (52) verloor 9 maanden geleden voor het eerst een persoon die dicht bij hem stond. Hij weet met het verdriet voor zijn studievriend geen blijf en ook therapiesessies werpen geen vruchten af. Hoe kan hij dit verwerken?
Rika

De vraag van Eddy: "Ik mis mijn onlangs overleden studievriend nog elke dag. Wat moet ik doen?"

"Een vriend die ik al kende sinds mijn studententijd in de jaren 80 is vorig jaar gestorven aan een hartaanval. Hij was pas 52 en liet een vrouw en kind achter", zegt Eddy.

Dat liet een grote indruk op hem achter. "Het is nu 9 maanden geleden en ik mis hem nog elke dag. Ik weet dat het bij ouder worden hoort, maar dit is de eerste keer dat er iemand heel dicht bij mij wegvalt."

"Ik heb het al met een therapeut besproken, maar dat hielp niets. Zijn weduwe heeft het uiteraard ook heel moeilijk, dus ik kan maar moeilijk mijn verdriet bij haar kwijt. Wat moet ik doen?"

Het antwoord van Rika: "Deel je verdriet en ga op zoek naar verbinding"

"Eigenlijk gaat het om rouw op 2 niveaus", reageert relatiedeskundige Rika Ponnet. Dat eerste niveau heeft alles te maken met de persoon die er niet meer is. "Je mist die persoon in je leven, de nabijheid, en de dingen die je samen deed."

Daar bestaat geen magische oplossing voor. "Het is iets wat tijd vergt", zegt Rika. "Dat is de andere zijde van graag zien. Hoe dieper je rouwt of hoe meer verdriet je hebt over het overlijden van iemand, hoe meer het toont hoe betekenisvol die persoon was."

"Je verliest dan ook een deel van jezelf. De man of de vrouw die je was in contact met de andere, valt ook weg."

Existentiële vraag

Het tweede niveau van rouw heeft een existentiële insteek. Dat ziet Rika geregeld terugkomen bij vijftigers. "Vaak denken mensen dat ze onsterfelijk zijn. Zolang je niet geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven in je directe omgeving, leef je vanuit de idee dat het leven 'voor altijd' is."

"Ineens valt dan iemand weg die je voorheen als gezond of vitaal aanzag, waardoor je ook geconfronteerd wordt met de eindigheid van je eigen bestaan." Dat kan vervolgens een stortvloed aan andere vragen oproepen.

"Waar sta ik vandaag? Wat ga ik nog doen met de jaren die voor mij liggen? Wat is de zin van dit leven? Doe ik het wel goed en leef ik wel zinvol?", het zijn maar enkele van de kwesties die in je hoofd kunnen spoken. "Met de jaren die nog voor je liggen, wil je iets zinvols doen. Dat is denk ik de diepere vraag die Eddy zich nu stelt."

In het delen van datgene wat ons belast, zit enorm veel verbinding

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

Maar wat is 'zinvol'? "De zin die we geven aan het leven, draait altijd rond je ergens of met iemand verbonden voelen. Ofwel voel je je verbonden met een groter geheel, dat zijn dan mensen die meer het religieuze of spirituele gaan opzoeken, ofwel gaat het om de 'gewone' verbondenheid met anderen."

Op zoek naar verbinding

"In het delen van datgene wat ons belast, zit enorm veel verbinding. Dat vergeten we vaak: ook in echte vriendschappen gaat het om goede en kwade dagen. Dat zijn mensen waar we niet alleen feest mee vieren, maar waar je ook naar kan bellen als je je in het holst van de nacht rotslecht voelt."

Moeilijke dingen kunnen delen, brengt dus verbinding. Daarom wil Rika Eddy aansporen zijn verdriet toch te delen met de weduwe van zijn vriend. "Ga naar haar toe. Praat over hem en deel herinneringen."

Wat het existentiële niveau van rouw betreft, raadt Rika aan de zaken eens anders te bekijken. "'Heeft het leven zin' is een moeilijke vraag om op te antwoorden. Je kan daar misschien een andere vraag in stellen: 'welke betekenis kan ik aan het leven geven?' Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik in dit leven een vorm van betekenis kan aanbrengen?"

Zelf ook een vraag voor Rika?

Zit je zelf ook met een relationeel dilemma? Laat je vraag hier achter.

Lees ook

'Vraag het aan Rika': “Ik vind het lief van mijn beste vriend maar niks, hoe moet ik met deze situatie omgaan?”

Kristof vindt Glenn, het lief van zijn beste vriend Thomas, een profiteur en een roddelaar. Toen het uit was tussen Glenn en Thomas, heeft Kristof dat ook duidelijk gemaakt. Maar nu zijn Glenn en Thomas weer samen. Wat betekent dit voor hun vriendschap? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

5 september 2024

'Vraag het aan Rika': “Mijn vrouw en ik leven langs elkaar, wat moet ik doen?”

Gunther en zijn vrouw praten steeds minder met elkaar: ze lijkt meer geïnteresseerd in haar telefoon. Gunther vermoedt zelfs dat ze op een datingapp zit. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

19 september 2024

'Vraag het aan Rika': “Ik heb geen hechte band met mijn vader, hoe kunnen we het toch over delicate kwesties hebben?”

Lies (37) is niet zo close met haar vader. Toch zou ze het graag eens met hem hebben over financiële kwesties en zijn begrafenis. Hoe pakt ze het aan zonder hem te kwetsen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

27 juni 2024

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet