Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: “Mijn dochter (16) heeft een relatie met een Poolse internetvriend. Ze wil dat hij komt logeren.”

do 27 okt. - 9:21

Wat moet je doen als je dochter van 16 je vraagt of haar Poolse internetvriend mag langkomen? Een jongen die je nog nooit gezien hebt. Een jongen die ook je dochter nog nooit gezien heeft. Het zijn vragen waar Radio 1-luisteraar Paula mee worstelt. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Een relatie verbieden? Daar bewijs je je kinderen geen dienst mee.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

 

De vraag van Paula

“Mijn dochter van 16 brengt veel tijd voor met gamen” zegt Paula. Ze chat ook vaak met andere gamers, bijvoorbeeld op het platform Discord.  Zo is ze in contact gekomen met een Poolse jongen, die 17 zou zijn. “Al ruim een jaar heeft ze een langeafstandsrelatie met hem. Ze beschouwen elkaar echt als een koppel, en sturen dagelijks berichten en foto’s naar elkaar.”

Paula’s dochter wil graag dat de jongen tijdens een vakantie op bezoek komt. Maar Paula weet niet goed hoe ze erop moet reageren. “We kennen niets van die jongen, noch van zijn achtergrond, en onze dochter heeft nog nooit een relatie gehad. Ze is van nature eerder introvert, en heeft niet altijd de behoefte om sociale interactie aan te gaan. Tegelijkertijd is ze wel extravert in een groep waarin ze zich goed voelt. Bijvoorbeeld bij neven en nichten, of wanneer ze bij haar vriendinnen is.”

“Soms denk ik dat ze zichzelf misschien niet goed genoeg vindt" zegt Paula. "Ik denk dat ze wat onzeker is om in het echte leven connectie te maken met een jongen en de weg van de minste weerstand volgt: de veilige geborgen wereld van het internet.”

Paula mocht ook wat berichten van haar dochter lezen, en vindt de relatie nogal dwingend en manipulatief. “Alsof er niets anders mag bestaan dan hun relatie. Maar net omdat mijn dochter nog geen vriendje heeft gehad en onzeker is, klampt ze zich aan hem vast.”

Rika Ponnet: “Het zal toch uit de realiteit moeten blijken of dit werkt of niet”

Moet Paula de Poolse jongen laten afkomen? Of toch beter niet? Rika Ponnet vindt dat het verhaal vooral veel zegt over Paula’s angsten als moeder, en over de verwachtingen die ze over haar kind heeft.  “Liefdesrelaties op die leeftijd zijn een manier om jezelf te ontplooien. Het feit dat de dochter dat online doet en ook een gamer is, zegt ook iets over wie het meisje is.  Maar uit het verhaal spreekt niet zoveel acceptatie naar ‘het echte zijn’ van die dochter”.  

Het lijkt wel een mantra tegenwoordig: je moet verschillende lieven gehad hebben, van het leven geproefd hebben, je moet op reis gaan,….  Maar volgens Rika is dit een ideaalbeeld dat niet noodzakelijk hoeft te kloppen.  “Ik wil de mensen geen eten geven die op die leeftijd een definitieve partnerkeuze hebben gemaakt, en daar vandaag nog altijd heel gelukkig mee zijn. Wie zegt dat dat fout moet gaan?”

Daarom raadt ze ook aan om de Poolse jongen naar België te laten komen. Zodat “de internetbubbel” kan afgetoetst worden aan de realiteit. Blijkt het anders te verlopen dan verwacht? “Dan is die jongen hier gewoon op vakantie geweest. En dan is het een ervaring voor haar waardoor ze misschien vanaf nu op een andere manier met online contacten zal omgaan en dat anders zal inschatten.”

En als het wel een leuke jongen is? “Dan zien we wel weer. Het zal toch uit de realiteit moeten blijken of dit werkt. Of niet.”

Lees verder onder de foto

"Uit het verhaal van Paula spreekt niet zoveel acceptatie naar ‘het echte zijn’ van haar dochter"
© © Geert Van de Velde

"Uit het verhaal van Paula spreekt niet zoveel acceptatie naar ‘het echte zijn’ van haar dochter"

Een relatie verbieden? “Daar bewijs je je kinderen geen dienst mee”

Paula zou natuurlijk ook kunnen verbieden dat de jongen haar dochter ziet, en alles totaal afblokken.  “Als ouder heb je de macht en het vermogen om zoiets te verbieden. En dan is de kans groot dat het contact verbroken wordt en tot niets zal leiden.”

Maar daar bewijs je je kinderen geen dienst mee, vindt Rika Ponnet.  In haar praktijk ziet ze wel eens volwassenen bij wie dat ooit in hun jeugd gebeurd is. Bijvoorbeeld omdat de partner in kwestie niet goed genoeg zou zijn. “Maar als zoiets onder druk van buitenaf beëindigd wordt, dan blijf je dat als een ideaalbeeld meenemen in je verdere leven. Je bewijst je kinderen daar geen dienst mee.”

“Die verboden relatie wordt dan bijna een sprookje. Elke daaropvolgende relatie is dan ook iets wat ontgoocheling met zich meebrengt, en wat vaak in de weg zit van een volwaardig engagement. Dan denk je bijvoorbeeld: ‘was ik nog bij die andere partner, dan had ik dit nu niet meegemaakt, of dan had ik wél kinderen kunnen krijgen’.”

“Niet is zo krachtig in het tot stand komen van verbinding als een externe vijand” besluit Rika.  “Denk dus twee keer na voor je een relatie van je kinderen afblokt. Heb wat vertrouwen in de realiteit en je kind.”

 

Denk twee keer na voor je een relatie van je kinderen afblokt. Heb wat vertrouwen in je kind.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

Lees ook

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen.

20 oktober 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn enige zoon wil trouwen zonder familie erbij"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn enige zoon trouwt zonder familie erbij"

23 juni 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten".

18 november 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet