Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Mijn jongere vriendin wil na meer dan tien jaar plots weg"

do 17 feb. - 0:51

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn veel jongere vriendin en ik zijn al lange tijd samen. Nu is ze op zoek naar zichzelf en wil ze plots weg. Wat kan ik doen? "
Vraag het aan Rika: "Mijn jonge vriendin wil na 11 jaar weg"

Op zoek naar zichzelf 

Peter (48) bevindt zich in een moeilijke situatie: “Mijn vriendin is veel jonger. Ze had een hobby waar ze veel tijd in stak, maar dat stopte door de coronacrisis. Nu is ze op zoek naar zichzelf. Alle problemen komen ineens naar boven en ze wil na een langdurige relatie, alleen verder. Moet dit echt het einde zijn? Kunnen we toch samen verder?”

Nieuwe rol 

Rika Ponnet wil niet in clichés over leeftijdsverschillen verzanden, maar haalt het toch aan als belangrijke factor. In het prille begin van de relatie, was deze vrouw wellicht nog volop in haar ontwikkeling, zegt ze. “Haar focus waren haar hobby's. Wellicht nam hij toen een heel stimulerende rol van mentor op, die zij toen aangenaam vond.”

Maar naarmate de relatie vorderde, werd zijn vriendin meer matuur, veronderstelt Ponnet. “Zij wil naast hem komen staan en heeft geen zin meer om bij hem te moeten aanleunen. Ze kan nu alleen in die afhankelijke, aanleunende rol staan.”  Peter geeft aan dat zijn vriendin zoekende is. “In een puberteit zoekt een kind ook naar ruimte. Dat is niet altijd op de beste manier.” Je vriendin die roep om vrijheid miskennen, betekent haar kwijtraken, aldus Ponnet. “Laat haar gaan en heb vertrouwen.

Laat haar gaan en heb vertrouwen

"Het kan dat ze niet terugkomt, maar dat doet ze sowieso niet wanneer je blijft aanklampen.”

In een relatie vervult een partner idealiter twee rollen, legt ze uit. Dat Peter zijn kwetsbaarheid in de relatie durft te brengen, lijkt haar een goed idee. “Hij moet niet alleen zorgverlener zijn.” Een relatie met begrensde rollen, is eindig. “We willen twee domeinen ervaren: enerzijds zorg geven en anderzijds onze kwetsbaarheid mogen delen.”

Beluister hier het volledige gesprek van Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet