Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Mijn moeder is jaloers op alle aandacht die ik mijn kind geef"

do 10 nov. - 10:59

Een kind krijgen brengt sowieso veranderingen mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert: “Ga niet mee in dit verhaal.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Evi

Evi (32) was altijd erg close met haar moeder. Maar sinds de komst van haar dochtertje is die band veranderd. Evi heeft minder tijd om haar moeder te bezoeken of te bellen, en dat kan haar moeder moeilijk plaatsen. “Als we elkaar dan zien, lijkt het alsof het alleen daarover kan gaan.”

In het verleden kaartte Evi’s partner wel vaker aan dat haar moeder veel beslag op haar dochter legde. “Maar zolang we zelf geen kinderen hadden, stoorde me dat niet.”

Evi heeft het gevoel dat haar moeder zelf het middelpunt van alle aandacht wil zijn. “Ze lijkt me jaloers, en ik weet absoluut niet hoe ik hiermee om moet gaan.”

Relatietherapeute Rika Ponnet: “Ga niet mee in dit verhaal”

Grootmoeder of grootvader worden lijkt zalig. Toch is het niet de eerste keer dat Rika Ponnet een dergelijk verhaal hoort. “Men is dan niet echt jaloers op het kleinkind, maar men mist de tijd die voorheen aan hen besteed werd. Want de kinderen zijn belangrijk voor de invulling van hun leven.”  

Telkens wanneer Evi haar moeder ziet, krijgt ze te horen dat er toch wel veel minder contact is dan vroeger. En ook dat hoort Rika Ponnet vaak in de praktijk. Maar aan je ouders vertellen dat ook zij de kunnen bellen of langskomen, vindt ze geen goed idee. “Eigenlijk hou je dan het spel gaande.”

Lees verder onder de foto

 

Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Rika Ponnet

De oma worstelt duidelijk met een verlieservaring, zegt Rika Ponnet. “Ze heeft nood aan de nabijheid van haar dochter. Maar ze kan dit niet als een behoefte naar buiten brengen.  In plaats van aan te geven ‘ik mis je en ik voel me alleen’, gaat ze het als een schuld formuleren. Ze legt de kwetsbaarheid buiten zichzelf.”

Rika Ponnet raadt Evi aan om niet mee te gaan in het verhaal. Ze zou gewoon aan haar moeder kunnen vertellen dat ze nu eenmaal minder tijd heeft nu haar baby er is. En dat dat niet wil zeggen dat ze haar moeder niet meer graag ziet . “Dan is het slikken aan de andere kant. Maar dan stopt de schuldinductie wel. Want die staat je eigen leven in de weg.”

 

Je hoeft niet zo pleasend te zijn.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

 

Rika Ponnet bekent dat ook haar moeder het moeilijk had toen de kleinkinderen er waren. En dat de schuldkwestie blijft. “Maar probeer er zelf beter mee om te gaan. En neem het mee als een opdracht voor jezelf: je hoeft niet zo pleasend te zijn. Het is niet je opdracht om iedereen gelukkig te maken. Zeker niet als het ten koste gaat van je eigen leven.”

 

Lees ook

Vraag het aan Rika: “Mijn dochter (16) heeft een relatie met een Poolse internetvriend. Ze wil dat hij komt logeren.”

Wat moet je doen als je dochter van 16 je vraagt of haar Poolse internetvriend mag langkomen? Een jongen die je nog nooit gezien hebt. Een jongen die ook je dochter nog nooit gezien heeft. Het zijn vragen waar Radio 1-luisteraar Paula mee worstelt. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Een relatie verbieden? Daar bewijs je je kinderen geen dienst mee.”

27 oktober 2022

Vraag het aan Rika: “Hij laat de hele tijd winden, alsof het een prestatie is”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag deelt Lucy haar noodkreet. “Hij laat de hele tijd winden, alsof het een prestatie is.”

4 februari 2022

Vraag het aan Rika: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn ex wil opnieuw met mij daten".

18 november 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet