Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Mijn schoonbroer blijft maar geld van ons lenen. Ik vrees dat ik het nooit meer terugzie"

do 2 dec. - 0:16

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn schoonbroer blijft maar geld van ons lenen. Ik vrees dat ik het nooit meer terugzie”.
Rika Ponnet

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

De luisteraarsvraag komt deze week van Greet. Zij schrijft: “Mijn schoonbroer is recent nog geld komen vragen bij ons. In totaal leende hij van ons al meer dan 4000 euro waarvan we nog geen cent hebben teruggezien. Hij beweert dat hij het geld nodig heeft om zijn zaak eindelijk echt rendabel te maken en om zo ook de rest van het geld te kunnen terugbetalen. Ik geloof er niets meer van, maar mijn man is opnieuw geneigd om geld te geven. Mijn man is thuis altijd degene geweest die alles rechttrekt en zorgde voor iedereen. Hij klaagt vaak over zijn broer en de situatie maar als ik er iets over zeg is het ruzie. Ik mag me niet moeien, maar het is ook mijn geld. Ik heb mijn twijfels of ik geld ooit terugzie. Hoe stel ik mij het best op?”

“Ik denk dat we allemaal aanvoelen dat geld lenen aan mensen die dichtbij ons staan altijd tricky is”, vertelt Rika. “Daar blijven we liefst zo ver mogelijk van weg. De regel luidt dan ook: als je je geld ooit wil terugzien, moet je het niet lenen. Als je toch aan een vriend of familielid leent, dan ga je ervan uit dat je het geld op termijn niet zult terugzien en de lening een schenking wordt. Mensen die geld lenen van iemand die dichtbij hen staat, betalen dat in het merendeel van de gevallen niet terug. Zo kunnen er ook ruzies en discussies over het geleende bedrag ontstaan die de relatie kunnen verzuren.”

Het lijkt erop dat de man op een andere manier redeneert dan zijn vrouw. “Dat komt door de familiale situatie van haar man”, verklaart Rika. “Wat gebeurt er als je aan iemand in je directe omgeving, zoals een vriend of familielid, geld leent? Het creëert een machtsonevenwicht in de relatie. Aan de ene kant heb je iemand die zich klein, kwetsbaar en mislukt voelt omdat hij geld moet gaan lenen. Aan de andere kant heb je een weldoener. Degene die het geld leent, zal daardoor een gevoel van schaamte en kleinheid krijgen, waardoor de kans op terugbetaling ook verkleint. Hij zal het machtsonevenwicht onbewust proberen te herstellen, door de ander even onmachtig te laten voelen. Dus geeft hij het geld niet terug of laat hij de andere persoon er meerdere keren achter vragen. Dat kan gezien worden als een vorm van machtsherstel”, vertelt Rika.

“Daarnaast lijkt het erop dat de man van Greet degene was die alles in goede banen leidde thuis. Het leenverhaal kan een afgeleide van die thuissituatie zijn. Het is dan ook erg vervelend om daar als schoonzus tussen te zitten, maar het is ook een slecht idee om plots de schoonbroer zwart te maken. Als je het gevoel hebt dat je het geld echt nodig hebt, kan je wel tegen je man zeggen dat jullie beiden er alles aan willen doen om je schoonbroer te helpen, maar dat je liever geen geld meer leent.”

“Tenslotte hamer ik erop dat ik het geen goed idee vind om aan vrienden en familie geld te lenen. Als je dan toch besluit om geld te lenen en de persoon in kwestie het geld niet spontaan terugbetaalt, dan moet je voor jezelf uitmaken dat de lening een gift wordt en dat dat ook oké is”, besluit Rika.

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet