Nieuwe Feiten
'Vraag het aan Rika': “Waarom is een seksloze relatie een taboe?”
do 29 jun. - 9:44
De vraag van Andrea
Andrea (65) werd al twee keer weduwe, maar heeft al vier jaar een latrelatie met een fijne man. “Ik voel me veilig en oké bij hem. We hebben heel veel gemeenschappelijk, maar ik voel me absoluut niet fysiek aangetrokken tot hem. We knuffelen wel, maar vrijen niet.”
“Ik ben altijd seksueel heel actief geweest, maar nu is het genoeg geweest: ik wil dat gedoe niet meer. Ik kan wel nog iemand seksueel aantrekkelijk vinden. Maar dit stopt heel snel als ik aan de seks zelf denk, of aan het feit dat ik moet investeren in zijn leven en familie. Mijn vriend vindt dit wel spijtig, maar aanvaardt dit.”
“Waarom is een seksloze relatie zo’n taboe? Waarom wordt er in elk programma de nadruk gelegd op seks als verbindingsmiddel? Ben ik echt de enige in een seksloze, maar toch heel fijne relatie?”
Het antwoord van Rika Ponnet
“Een seksloze relatie blijft iets wat we moeilijk durven toegeven” reageert Rika Ponnet. “Maar het zegt absoluut niet of een relatie goed of niet goed is. Wat wél essentieel is, is samen een vorm van verbinding hebben.”
Die verbinding ziet Ponnet wel degelijk in de relatie van Andrea: “De pijlers van een relatie zijn zorg voor elkaar, gehechtheid en seksualiteit. Maar dat laatste gaat veel breder dan penetratieseks. Het gaat over intimiteit in de meest brede zin van het woord.”
“Andrea lijkt kwetsbaar te zijn voor verlies”
Waar zit dan wel het probleem? “Andrea heeft andere relaties gehad waarin ze heel gelukkig was, en is nu ook gelukkig. Maar ze wijst seksualiteit af en spreekt over het gedoe en de investering in een relatie. Volgens mij is seks bij haar verbonden met een totale overgave in het samenzijn. Het lijkt een klus te zijn. Maar het is tegelijk ook je kwetsbaar maken voor verlies.”
“We zien het vaker dat mensen op latere leeftijd zichzelf gaan beschermen tegen verlies. Zo hoorde ik recent nog het verhaal van een vrouw in de 80 die altijd poezen had, maar er nu geen meer wil. Omdat ze bang is voor het verdriet als die poes sterft. Je kan het belachelijk vinden als vergelijking, maar het is eigenlijk net hetzelfde.”
Wat nu? “Er is niks fout met de keuze van Andrea”
“Misschien is het niet toevallig dat Andrea kiest voor iemand waar ze zich niet fysiek toe aangetrokken voelt. Ze sluit het aspect van totale overgave uit door iemand te kiezen waar ze niet seksueel toe aangetrokken is. Het klinkt trouwens alsof haar vriend zich goed voelt bij dit alles.”
“Andrea beschermt zich dus tegen het volledig engageren. En daar is niks fout mee. Wie ben ik om daarover te oordelen? Ik denk ook niet dat dit een rationele keuze is. Het is iets wat mensen doen omdat ze inschatten dat ze bepaalde ingrijpende dingen niet meer aankunnen.”
"Dit is trouwens het échte taboe, denk ik: kunnen accepteren dat er veel manieren zijn van relaties te beleven. Het is een stukje waar we op dat moment staan in het leven. En dat is prima."
Zelf ook een vraag voor Rika?
Zit je zelf ook met een relationeel dilemma? Laat je vraag hier achter.
Lees ook
'Vraag het aan Rika': "Wat als een ziekte je relatie overhoop gooit?"
Wat als je partner door een ziekte niet meer zichzelf is? Wat als die partner uiteindelijk beslist om de relatie stop te zetten? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Sommige mensen willen bij een ziekte liever met rust gelaten worden. Vraag wat ze wél nodig hebben.”
22 juni 2023
Margaux is aseksueel: “Vooral voor mijn partner hard”
Jarenlang dacht Margaux dat ze hormonale problemen had. Uiteindelijk bleek ze aseksueel te zijn. In ‘De Wereld van Sofie’ vertelt ze hoe zij en haar partner daarmee omgaan.
23 april 2019
Een relatie met weinig seks is niet per definitie een slechte relatie: een getuigenis
Een 30-jarige vrouw getuigt in 'De Wereld van Sofie'.
2 mei 2023