Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vroeger hadden mannen veel meer seks met elkaar dan vandaag

di 24 okt. - 11:22

Nee, vroeger waren er niet meer homo’s dan vandaag. Maar ‘mannenseks’ was wel veel gebruikelijker. Dat zegt Linda Duits, onderzoeker aan de universiteit van Utrecht, gespecialiseerd in gender en seksualiteit, in "Nieuwe Feiten".
Vroeger hadden mannen veel meer seks met elkaar dan vandaag

Kostschool

“Vroeger waren er niet meer homo’s, maar dacht men gewoon anders over seksualiteit tussen mannen” zegt Duits. “Maar met de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit is er een verschil ontstaan tussen het hebben van die (homo)identiteit en de homoseksuele praktijk.”

Vroeger kon je bijvoorbeeld op plaatsen met alleen maar mannen (een kostschool, het leger,…) makkelijker een seksuele ontmoeting met een man aangaan, zonder dat er een hele identiteit bijkwam. En met die identiteit doelt Duits bijvoorbeeld op homobars, of op de muzieksmaak die met homo’s geassocieerd wordt (van musicals of Lady Gaga houden).

Er is nu een soort barrière gekomen die verhindert dat mannen ongeremd seks hebben met mannen.

Nieuw taboe

Woorden zoals "heteroseksualiteit" en "homoseksualiteit" zijn nog helemaal niet zo oud. Ze stammen uit het einde van de 19de eeuw. Pas in de 20ste eeuw zijn mensen zich op die manier gaan identificeren. "Daarvoor spraken ze niet in zulke termen over zichzelf" zegt Duits. Toen was het ook makkelijker om “een grens” over te gaan zonder consequenties.

Vroeger waren er gewoon meer hetero’s die seks hadden met een man. De emancipatie van de homo’s heeft dus eigenlijk een nieuw taboe in het leven geroepen: dat van mannenseks bij hetero’s.

“Het is niet omdat die barrière weg is, dat het verlangen nu weg is” zegt Duits.  Heteroseksuele mannen kunnen oprecht verliefd zijn op hun vrouw, maar toch verlangen naar seksuele spelletjes met een man. Toch houdt dat hele "idee van identiteit" mannen tegen. "Ze willen niet “die andere wereld” in."

Jammer

Moeten we die evolutie nu jammer vinden? “Het is jammer dat we zo rigide in termen van hokjes denken. Dit werkt beperkend en leidt uiteindelijk tot gevoelens van schaamte” zegt Duits.

We denken wel dat we seksueel heel erg vrij zijn. Maar wat we doen wordt erg ingegeven door bepaalde manieren van denken over seksualiteit.

“Het denken over heteroseksualiteit is heel normatief, en dat zou wel een stukje minder mogen” besluit Duits “Ik gun iedereen toch een rijk en gevarieerd seksleven.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet