Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vrouwen kunnen wél kaartlezen

di 11 sep. - 14:59

Het is een torenhoog cliché, vrouwen zouden geen kaart kunnen lezen. Niets van waar, zegt Ineke van der Ham, neuropsychologe aan de Universiteit van Leiden. Vrouwen kunnen even goed kaartlezen als mannen.
© Unsplash.com

Ineke onderzocht het oriëntatievermogen van de gemiddelde Nederlander en merkte bijna geen verschil tussen mannen en vrouwen. Waar ze wel een groot verschil zag, was in de manier waarop mensen denken dat ze kunnen navigeren. "Mannen overschatten zichzelf en de vrouwen onderschatten zichzelf. Terwijl daar helemaal geen aanwijzing voor is in de manier waarop ze het echt doen," vertelt ze. 

Maar wat voor de man die niet goed kan kaartlezen en zich toch wilt bewijzen? Voor hem heeft Ineke goed nieuws, want navigeren is iets wat je perfect kan leren. "Navigeren kan je doen aan de hand van een aantal strategieën. Zoek bijvoorbeeld naar oriëntatiepunten. Wat zie je in het noorden? Je moet je niet focussen op kleine details, maar kijk ook naar je bredere omgeving."

Inekes tips kunnen best van pas komen, want mensen vinden het steeds moeilijker om zich te oriënteren. We worden bijvoorbeeld steeds ouder waardoor het voor hen moeilijker wordt om hun weg te vinden in een drukke stad. 'Vanaf een jaar of 40 zien we het naar beneden gaan, vanaf 60 jaar gaat het sterker naar beneden.' Helaas kunnen we daarbij de schuld niet op de gps steken. 'Daar zijn geen aanwijzingen voor,' vertelt Ineke. 'Als dat zo was dan zouden jongeren ook slechter presteren in het onderzoek en we zien dat zij net het beste scoren.' 

Gelukkig voor Jan Hautekiet, die binnenkort op pensioen vertrekt, zijn er enkele trucjes om je oriëntatie scherp te houden. 'Blijf buitenkomen en loop niet zomaar achter mensen aan. En als je buitenkomt, kijk eens op je telefoon naar de kaart zodat je weet waar je bent en let daarbij op je omgeving. Zo houd je je oriëntatievermogen scherp."

Wil je zelf je oriëntatievermogen onderzoeken, Inekes onderzoek vind je hier. Je kan de vragenlijst invullen en achteraf krijg je een persoonlijk profiel met daarin je sterke en minder sterke punten. En natuurlijk krijg je er tips bij om de man/vrouw langs jou in de auto helemaal omver te blazen met je messcherp oriëntatievermogen.

Het gesprek in Nieuwe Feiten hoor je hieronder.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet