Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Vrouwen worden niet geassocieerd met de functie van CEO"

vr 15 dec. - 3:02

Catherine De Bolle wordt als eerste vrouw baas van de Europese politiedienst Europol. "Maar het is eigenlijk niet goed dat we uitdrukkelijk moeten vermelden dat het om een vrouw gaat." Dat zegt ex-judoka Heidi Rakels in "De Bende van Annemie". Rakels is CEO van een softwarebeveiligingsbedrijf. Ook in de technologiesector krijgt ze te maken met vooroordelen over vrouwen.
Heidi Rakels © Radio1

Rakels heeft het gevoel dat vrouwen tegenwoordig even ver kunnen geraken als mannen. "Maar dan zullen ze er net iets meer moeite voor moeten doen", beweert ze.

In het softwarebedrijf van Rakels is nochtans maar één van de twaalf software ingenieurs die er werken vrouwelijk. "Het ligt echt niet aan mij want ik zou bijna positief willen discrimineren maar dat willen vrouwen niet. Er komen gewoon geen vrouwen solliciteren." Zelf is ze ooit eens aangeworven bij een bedrijf vanwege het feit dat ze een vrouw is. Dat werd haar toen zo letterlijk verteld. Op dat moment voelde dat voor Rakels aan als een belediging. 

Vrouwen worden niet geassocieerd met de functie van CEO

Rakels is vorige maand met een aantal CEO's op economische missie naar India geweest. Tijdens die reis viel het haar op dat vrouwen niet snel geassocieerd worden met de functie van CEO. "Een aantal mensen vroegen mij bij welk bedrijf ik werk én wat ik daar precies doe. En dat terwijl negen op de tien mensen die meereisden tijdens die missie, CEO's zijn."

Vrouw zijn in een werkomgeving die gedomineerd wordt door mannen is niet noodzakelijk een probleem

'Vrouw zijn in een mannelijke werkomgeving zie ik eigenlijk als een voordeel", geeft Rakels aan. Zo deed ze vorig jaar mee aan een competitie voor het beste technologiebedrijf jonger dan vijf jaar in België. Voor die wedstrijd waren tien bedrijven geselecteerd. "Ik was de enige vrouw die mocht presenteren en dat is voordelig omdat je dan meer opvalt."

Is technologie toch iets dat nog steeds vooral met mannen geassocieerd wordt? Rakels denkt van wel en ze vindt dit onterecht: "als ingenieurs schrijven we codes. Een vrouw kan dat even goed als een man". 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet