Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Waar komt homohaat bij jonge jongens vandaan?

di 9 mrt. - 3:09

Waar komt homohaat bij jonge jongens toch vandaan? Die vraag rijst na het overlijden van een 42-jarige man in Beveren. In het onderzoek naar zijn dood werden gisteren drie minderjarige verdachten opgepakt. Vermoedelijk hebben de jongens de man in de val gelokt via een dating-app voor homo’s. Homohaat komt opvallend vaak voor bij jonge jongens, zegt professor Alexis Dewaele in 'De Ochtend'.
© Stanley Dai (Unsplash)

Of de 42-jarige man vermoord werd met homohaat als motief, wil niemand officieel bevestigen, om het gerechtelijk onderzoek niet te belemmeren. Maar het heeft er alle schijn van dat de moord werd gepleegd omwille van zijn geaardheid.

“Als incident is dit heel uitzonderlijk”, zegt Alexis Dewaele, professor klinische psychologie aan de universiteit van Gent in 'De Ochtend'. Anderzijds weet de professor dat negativiteit jegens homo’s bij jonge jongens niet uitzonderlijk is, integendeel.

“In de literatuur én in ons eigen onderzoek stelden we vast dat 20 procent van de jonge jongens aangeeft tegen gelijke rechten voor holebi’s te zijn. Een even grote groep wil liever niet geassocieerd worden met een holebi in de publieke ruimte”,  in het openbaar dus.

In de literatuur én in ons eigen onderzoek stelden we vast dat 20 procent van de jonge jongens aangeeft tegen gelijke rechten voor holebi’s te zijn.

“Als we specifiek kijken naar geweld tegen homo’s, blijkt uit onderzoek dat jonge jongens de meest voorkomende daders zijn”, gaat Dewaele verder. Meisjes blijken doorgaans veel minder negatief te staan tegenover holebi’s.

Verschillende factoren

Hoe komt dat nu? Professor Dewaele ziet dat homonegativiteit iets is wat gecultiveerd wordt onder jongens. Daarbij spelen verschillende factoren een rol, die op elkaar kunnen inspelen: het milieu waarin jongens opgroeien, groepsdynamiek en ook geloof kan hierbij meespelen.

Homohaat ontstaat in de eerste plaats om de mannelijke identiteit te beschermen. “Dat gebeurt dan door zich - jammer genoeg - af te zetten tegen alles wat met homoseksualiteit te maken heeft.”

We zien dat daders van misdaden tegen homo’s vaak uit gemarginaliseerde milieus komen.

Maar er is meer. Daders van geweld tegen homo’s groeien vaak op in milieus waar homohaat en negativiteit tegenover homo’s als heel gewoon wordt beschouwd. Vaak zijn dat achtergestelde milieus.

“We zien dat daders van misdaden tegen homo’s vaak uit gemarginaliseerde milieus komen, al dan niet met een problematische opvoedingssituatie. Onder gemarginaliseerde milieus verstaat Dewaele omgevingen waarin jongeren opgroeien met geweld en er zelf vaak ook het slachtoffer van zijn. Vaak is ook alcohol in het spel en zijn er financiële problemen thuis.

Religie

Daarnaast kan homohaat vaak ook gelinkt worden aan een traditionele kijk op de rolpatronen van mannen en vrouwen. “Hoe traditioneler je denkt over deze rolpatronen, hoe meer homofoob je zal zijn”, aldus professor Dewaele.

Die conservatieve kijk kan vaak ook gelinkt worden aan religie en etniciteit. Dewaele heeft geen officiële data over de etnische en religieuze achtergrond van daders, maar hij heeft met zijn collega’s wel aan holebi’s gevraagd of ze ooit al geconfronteerd zijn met homofoob geweld en wie dan de daders waren.

We zien dat het merendeel van de daders autochtonen - zeg maar Belgen - zijn.

“Dan zien we dat het merendeel van de daders autochtonen - zeg maar Belgen - zijn. Maar er zijn wel bepaalde etnische minderheidsgroepen die vaker voorkomen, zoals bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse mannen.”

Homogeweld blijkt ook vaker voor te komen in grootsteden, waar groepen van allochtonen vaker voorkomen. Daar speelt dan wel een paradox: omdat op het platteland vaker een traditionele mentaliteit leeft, komen homo’s vaker in steden samen in communities, zoals in specifieke bars. Maar daardoor is de holebigemeenschap in steden ook meer zichtbaar. En die zichtbaarheid geeft dan weer meer aanleiding tot geweldsincidenten.

Beluister het gesprek met professor Alexis Dewaele in 'De Ochtend' via Radio 1 Select 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet