Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Waarom drinken we altijd Cava als we iets te vieren hebben?

do 9 nov. - 11:56

Een glaasje Spaanse bubbels gaat er altijd wel in. Op een verjaardag, als aperitief bij een etentje, of gewoon om het einde van de werkweek te vieren. Waarom is het drankje zo populair?
“Tegenwoordig is België exportbestemming nummer één”

Telkens als er een decreet wordt goedgekeurd, drinken we op vrijdag een glas Cava op het kabinet, vertelde Hilde Crevits vorig weekend in 'Het Nieuwsblad'. En daarmee staat ze niet alleen. Want op menig feestje wordt er wel een fles ontkurkt. Het is duidelijk: Cava is hot. Maar hoe komt dat zo?

“Tegenwoordig is België exportbestemming nummer één” vertelt Dirk Rodriguez, hoofdredacteur van Vino Magazine, in 'De Bende van Annemie'. Al was deze drank ook geruime tijd heel populair in Duitsland en Engeland.

Dat het drankje zo populair werd in ons land is grotendeels aan de marketingafdeling van Colruyt te danken.  Rodriguez legt uit:

“Sinds altijd al kenden we twee grote spelers in de supermarkten: Freixenet en Codorniu. Maar hun macht was zo groot dat zij ook de prijs bepaalden. De supermarkten kregen de prijzen dus niet naar omlaag. Vervolgens zijn de supermarkten zelf gaan kijken of er geen spelers op de markt waren die die machtspositie konden ondermijnen.” Met succes. “De aankopers van Colruyt zijn erin geslaagd om een speler op de markt te vinden die een lagere prijs aanbood."  En zo ging de bal dus aan het rollen. (het uitgebreidere geschiedenisverhaal kan je hieronder beluisteren)

 “Zo’n fles kostte in 2004 onder de 5 euro” zegt Rodriguez. En ook vandaag nog schommelt de prijs van een fles Cava rond die 5 euro (al heb je ook duurdere flessen van 30 euro). 

En dat is toch wat je wilt als je iets te vieren hebt: een lekkere fles van 5 euro. Niet?

Meer weten? Herbeluister het integrale interview

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet