Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Waarom gaan de zwembaden nog niet open? En mogen je vrienden logeren? Het antwoord op je vragen

do 4 jun. - 9:24

VRT NWS kreeg massaal veel vragen over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen door de Veiligheidsraad. Waarom blijven zwembaden en wellnesscentra voorlopig gesloten? Mogen de mensen waarmee je afspreekt ook blijven logeren? En blijft thuiswerk de norm? Een overzicht.
© Serena Repice Lentini (via Unsplash.com)

Met hoeveel mensen mag ik voortaan afspreken?

Onze “sociale bubbel” wordt fors uitgebreid. Vanaf maandag 8 juni mag elke persoon, individueel, wekelijks met maximum tien andere personen afspreken. Bovendien mogen dat elke week tien andere mensen zijn. Al raden de experts aan om het nog altijd beperkt te houden. Met die “persoonlijke uitgebreide bubbel” van vrienden kunt u dan bijvoorbeeld op restaurant gaan, thuis uitnodigen, een uitstap maken.

Mag ik met vrienden afspreken in het park?

Het lijkt misschien wat vreemd nu maandag de horeca, en de bijbehorende terrasjes, opnieuw opengaat, maar we mogen nog altijd niet gaan zitten op een bankje in het park. Dat laat althans minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verstaan in een interview met persagentschap Belga. "De regel is nog altijd van toepassing. Het zich niet bewegend verplaatsen in parken kan het voorwerp uitmaken van een aanmaning en mogelijk een verbalisering", aldus minister De Crem.

Het principe van het samenscholingsverbod geldt namelijk nog altijd. In dat licht werd bij het begin van de corona-epidemie beslist dat mensen weliswaar mogen wandelen in een park, maar dat ze daarbij niet mogen gaan zitten in het gras of op een bankje. Voor zwangere vrouwen of ouderen werd nadien wel voorzien in een soepele toepassing.

Mogen de mensen waarmee je afspreekt ook blijven logeren?

Volgens viroloog Erika Vlieghe, die de regering adviseert over de versoepelingen, mogen mensen opnieuw bij elkaar gaan logeren, al wijst ze er wel op dat je daar best niet mee overdrijft. “De politie gaat niet controleren wat er bij je thuis allemaal gebeurt, maar elk langdurig contact is natuurlijk een risico. Dus ik zou niet meteen 10 gasten tegelijk laten logeren. Eens iemand laten logeren kan, maar waar het mogelijk is, houd je best toch zoveel mogelijk afstand. Overdrijf er dus niet mee, doe geen slaapfeestjes bij je thuis.”

Is het wel veilig om af te spreken met 10 verschillende mensen?

Volgens viroloog Marc Van Ranst kunnen we het ons momenteel permitteren om elk individueel met 10 verschillende personen af te spreken. “Ja, dat is oncomfortabel veel, maar het is mogelijk tot het moment waarop de curve weer omhooggaat. We kunnen bij het versoepelen van de maatregelen niet genoeg benadrukken dat we ze ook weer kunnen terugdraaien indien nodig.”

Premier Sophie Wilmès (MR) zei na de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 3 juni dat de cijfers momenteel beter zijn dan verwacht. “Al is het coronavirus nog niet weg”, nuanceert Van Ranst. “We detecteerden vandaag (3 juni, nvdr) 70 nieuwe gevallen, en dat zullen er in praktijk nog meer zijn. Maar een week geleden waren het er nog 250, en we hebben dagen van meer dan 2.000 nieuwe gevallen gekend. We zitten in de staart van deze epidemie.”

Waarom gaan de zwembaden en de wellnesscentra nog niet open?

De zwembaden, sauna’s en wellnesscentra blijven voorlopig gesloten. Ze mogen vanaf woensdag 1 juli de deuren weer openen.

Viroloog Erika Vlieghe: “We hebben zwembaden gegroepeerd bij alles wat omkleed- en douche-infrastructuur heeft, samen met wellness en sauna. Ik snap dat mensen dat niet hetzelfde vinden, maar je moet ergens een lijn trekken. Voor elke sector die je opent, zijn er protocollen nodig die moeten gerespecteerd worden. Als je opnieuw iets opent, gaan er mensen naartoe en is er dus meer blootstelling aan het virus en een toenemend risico.”

Mag ik weer deelnemen aan culturele activiteiten in groep? Mag ik repeteren met mijn koor/orkest?

Ja, vanaf maandag 8 juni zijn culturele groepsactiviteiten met 20 personen en onder begeleiding van een gids of een animator toegestaan, net zoals er vandaag al sportactiviteiten in groep worden georganiseerd. Het is dus belangrijk dat je de veiligheidsafstand bewaart. Vanaf 1 juli mogen deze activiteiten met 25 personen doorgaan.

Vanaf maandag mogen koren of orkesten dus opnieuw repeteren, met maximaal 20 personen en zonder publiek. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V): “We vragen wel om afstand te bewaren, dit kan zonder mondmasker. De klank zal wel wat anders zijn. Vanaf 1 juli zijn optredens voor publiek (maximaal 200 mensen) opnieuw toegelaten.”

Blijft thuiswerk de norm?

Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukt dat telewerken nog altijd aanbevolen wordt als het mogelijk is: "Sectoren die kunnen heropstarten moeten dat met een protocol doen. We zijn er ons van bewust dat niet iedereen vertegenwoordigd wordt door een sectorale organisatie. Zij kunnen de belangrijkste principes die ze moeten volgen online vinden.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet