Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom moet je in Frankrijk maar 1 meter afstand houden? En heeft het weer invloed op het virus?

wo 3 jun. - 0:39

Vreemd toch dat je in Frankrijk maar 1 meter afstand moet houden om het coronavirus te bestrijden, en in ons land 1,5 meter. En wat is nu eigenlijk de invloed van het weer op het coronavirus? Marc Van Ranst ging er in ‘Nieuwe Feiten’ dieper op in.
© James Arthur Gekiere (Belga)

Waarom moet je in Frankrijk maar 1 meter afstand houden en in Zwitserland 2 meter?

“Die beslissingen zijn op verschillende momenten genomen” verklaart Marc Van Ranst. “Een paar jaar geleden dacht iedereen nog dat 1 meter voldoende is, en voor het grootste deel van de druppeltjes is dat ook voldoende.” 6 meter zou dan weer uiterste voorzorg zijn, maar dan kan je bepaalde dingen niet doen.  Daarom is die 1,5 meter bij ons een compromis tussen wat virologisch veilig is, en wat in de maatschappij compatibel is op vlak van “enigszins normaal met elkaar omgaan.”  “Je probeert ergens een compromis te maken tussen wat doenbaar is, en ieder land probeert dat zo goed mogelijk te doen.”

De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt trouwens nog altijd van een meter, “maar ze zullen dat ook wel aanpassen” vermoedt Van Ranst.

Toch blijft het wat vreemd: als we binnenkort weer op reis mogen gelden er misschien andere regels. “Eigenlijk zou je een Europese aanpak verwachten. Vele dingen zijn Europees genormeerd. Hier lukt ons dat niet. Het toont heel duidelijk dat we nog altijd niet de Verenigde Staten van Europa zijn, en dat waarschijnlijk ook niet onmiddellijk zullen worden.”

Eigenlijk zou je een Europese aanpak verwachten.

Ook over de mondmaskers zie je verschillende richtlijnen en ideeën.  “Alles hangt ervan af hoe ze gebruikt worden” zegt Van Ranst.

Klopt het dat de vochtigheidsgraad van de lucht het virus remt?

“Dat klopt” zegt Van Ranst. “Alle atmosferische invloeden - zowel temperatuur, als UV-licht, als luchtvochtigheid - gaan bepalen hoe ver de druppeltjes kunnen raken, en hoe lang het virus overleeft”. Al die dingen samen zijn van invloed op het viruspartikel.

Bij droge lucht blijft het virus dus langer zweven? “Ja, dat is de theorie” zegt Van Ranst. “Maar in de praktijk ga je verschillende dingen hebben die elkaar gaan tegenwerken. Het gaat misschien wat langer blijven zweven, maar dan heb je UV-licht dat het gaat inactiveren. Je kan al die parameters niet los van elkaar zien. In een laboratorium wel, in de praktijk niet.”

Wat men wel ziet is dat coronavirussen het in de winter makkelijker hebben dan in de zomerperiode. Maar ook dat ligt aan vele factoren: of dat het regent of dat het vriest bijvoorbeeld.

Van Ranst denkt alvast dat het weer ons op dit moment meehelpt. Al is het heel moeilijk om het te bestuderen, want we gedragen ons ook anders dan andere jaren. “We houden afstand, we geven geen handen en we wassen onze handen veel meer." Iedereen is zich van de regels bewust. En dat heeft trouwens niet alleen een invloed op luchtweginfecties, maar ook op maag-darminfecties, besluit Van Ranst.

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet