Nieuwe Feiten
Waarom geven we het AstraZeneca-vaccin niet alleen aan mannen?
vr 28 mei - 11:42

Gisteren vertelde Bas Birker in zijn middagjournaal voor 'Nieuwe Feiten' dat er een grote coronacrisis in zijn huis was. Zijn vrouw had een uitnodiging ontvangen voor het AstraZeneca-vaccin, terwijl hij zelf een uitnodiging voor het Pfizer-vaccin had ontvangen. Hij vroeg zich af of ze niet gewoon konden ruilen, aangezien mannen minder snel bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin zouden ondervinden.
Beluister hier het Middagjournaal van Bas Birker.
Maar klopt dit wel? Zou het AstraZeneca-vaccin beter alleen aan mannen gegeven worden? 'Nieuwe Feiten' legde de vraag voor aan dokter Jan De Maeseneer, lid van de Taskforce Vaccinatie. “In de eerste onderzoeken naar de bijwerkingen van de Astrazeneca-vaccin, was de groep vrouwen met bijwerkingen inderdaad sterker vertegenwoordigd dan de mannen”, vertelt De Maeseneer.
“Maar dat cijfer is relatief. De groep waarop het onderzoek gebaseerd was, bestond voornamelijk uit vrouwelijke zorgverstrekkers, waardoor de resultaten niet eenduidig waren. Nu we het vaccin al langer gebruiken, kunnen we uitgebreider onderzoeken en zien we dat het percentage eerder 50-50% is. Zowel mannen als vrouwen bijwerkingen kunnen ervaren. Maar het percentage blijft nog steeds erg klein. Zo heeft 1 op de 250.000 kans om milde bijwerkingen te krijgen van het Astrazeneca vaccin en 1 op de 1 miljoen fatale bijwerkingen”, verklaart De Maeseneer.
“Er zijn momenteel nog geen doorslaggevende wetenschappelijke argumenten om een bepaald vaccin uit te sluiten voor mannen of vrouwen. We blijven wel de situatie op de voet volgen en zullen tijdig optreden wanneer dit nodig is”, aldus De Maeseneer.
Ook het vaccin van Johnson & Johnson krijgt de laatste tijd erg veel media-aandacht door de bijwerkingen die het kan veroorzaken. “Het is ook hier te vroeg om drastische conclusies te nemen. We zijn pas veel later het Johnson & Johnson-vaccin beginnen geven, waardoor we nu nog geen uitgebreid onderzoek hebben kunnen doen. We moeten nog wachten op representatieve cijfers”, vertelt De Maeseneer.
De beslissing om een van de vaccins uit te sluiten voor een bepaald geslacht, ligt nog niet op tafel. De Maeseneer blijft daarnaast wel benadrukken dat je je toch best laat vaccineren. “We mogen niet vergeten dat je een veel grotere kans hebt om complicaties te krijgen door een covid besmetting dan door een coronavaccin. Dat betekent echter niet dat we de ontwikkeling van de vaccins niet op de voet blijven volgen. Als we significante veranderingen zien, zullen we daar meteen op reageren”, besluit De Maeseneer.
Beluister het gesprek met dokter Jan De Maeseneer in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select