Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Van niet ruilen komt huilen”

do 27 mei - 2:30

Comedian Bas Birker en zijn vrouw hebben allebei een vaccinatie-uitnodiging gekregen. En terwijl Bas daar heel blij mee was, was zijn vrouw dat iets minder. Waarom viel samen te vatten in twee woorden.
Het ene vaccin is het andere niet

Liefste landgenoten,

Na anderhalf jaar ondergaan is het dan toch gebeurd. In huize Birker is het coronacrisis. En het probleem is de oplossing. In het mondaine Merksem is het al zover. Beide veertigers in ons huishouden kregen hét smsje. Vrijheid, verpakt in een automatisch gegenereerde code van 16 tekens. Mooie ironie: Het enige dat nóg onduidelijker en willekeuriger is dan het coronabeleid zelf, is de code die de crisis beëindigt.

Ik maakte een sprongetje in de badkamer, excuses aan de beelddenkers onder u, en legde direct twee afspraken vast. Hoera! Reizen! Optreden! Knopjes van stoplichten aflikken! Mij kan in juni niks meer gebeuren. Dank u, Pfizer! Hoe anders trof ik vrouwlief aan. Waar ik 80 kilo goed humeur was, was zij een twijfelend hoopje ellende. Astra Zeneca. Er waren maar 2 woorden nodig om een doorgaans nuchtere Antwerpse schone totaal van haar melk te brengen.

‘Komaan’, zei ik, rotsvast vertrouwend op de wetenschap. ‘De kans op bijwerkingen is bijna nul! Bovendien ben jij ouder dan 41. Als het onveilig was, zou minister Frank het echt niet voorstellen.’ Zolang het systeem in jouw voordeel werkt, heb je er geen klachten over. Dat is omdat mensen opportunische droeftoeters zijn. Ik voorop. Vrouwlief knikte. ‘Rationeel weet ik dat. Maar emotioneel blokkeer ik. Met mijn geluk en voorgeschiedenis zul je net zien dat ik die ene ben die toch nog bijwerkingen krijgt. Waarom kunnen we niet gewoon ruilen? Mannen lopen geen risico.’

‘Vrouwen en hun emoties altijd’, dacht ik en liet de misplaatste grap over het sterke geslacht even achterwege. Want ze had een punt. Waarom kunnen we eigenlijk niet ruilen? Wie inlogt met de code, leest direct dat ruilen onmogelijk is. Mijn rationele zelf denkt dan dat zoiets alleen wordt geschreven als heel veel mensen het al vroegen. Natuurlijk zou ruilen het systeem in de war schoppen. Maar als zoveel mensen last hebben van het systeem, dan klopt misschien gewoon het systeem niet.

Als een vaccin gevaarlijk is voor vrouwen, maar niet voor mannen, waarom geven we dat dan niet aan mannen en een andere aan vrouwen? Omdat het logistiek lastig is? Omdat het langer duurt? Mijn lief logde in. Vanwege de aangepaste vaccinatiestrategie waren er geen afspraken mogelijk. ‘Ach. blijkbaar heeft het dan gewoon zo moeten zijn’, sprak ze, bijna opgelucht. ‘We zullen nog wat langer thuis blijven dan.’

‘Je hebt gelijk’, sprak ik troostend, terwijl ik stiekem de boekingssite uit mijn zoekgeschiedenis verwijderde en de brandstapel van mondkapjes bluste. Van niet ruilen komt huilen.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet