Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Waarom krijgen tieners nog geen booster? "Nog geen vergunning van EMA", zegt minister Vandenbroucke

wo 19 jan. - 8:26

Bijna 6 miljoen mensen in ons land hebben intussen een herhalingsinenting gehad tegen het coronavirus, maar de groep tussen 12 en 17 jaar is nog niet aan bod gekomen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke reageerde in 'De Ochtend'. Ook de oproep van de CLB's om de quarantaineregels te versoepelen kwam in het gesprek aan bod.
Frank Vandenbroucke

Veel mensen vragen zich af waarom jongeren nog geen kans hebben gekregen op een booster, zeker nu omikron een hoge besmettingsgolf met zich meebrengt, en scholen soms klassen moeten sluiten.

"Om vaccins te kunnen toedienen, heb je een vergunning nodig. Maar momenteel heeft het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) nog geen toestemming verleend voor een boosterprik bij jongeren", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in 'De Ochtend'. "Wij hebben de vraag al wel gesteld aan de Hoge Gezondheidsraad in ons land: als het mag, gaan we het dan ook doen?"

"Ik zou het zelf liefst zo snel mogelijk willen, maar we hebben er eerlijk gezegd niet veel greep op wanneer het EMA een beslissing neemt. We hebben erop aangedrongen dat het snel vooruitgaat. Maar wanneer die beslissing er zal zijn, dat kan ik niet zeggen. Ik hoop dat het niet meer lang zal duren."

Quarantaineregels voor scholen versoepelen? "Niet om de drie dagen regels veranderen"

De vrije centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) willen een soepeler quarantainebeleid voor de scholen nu het aantal coronabesmettingen daar hand over hand toeneemt, en steeds meer klassen tijdelijk moeten sluiten. "Zij die niet ziek zijn of niet positief testten, moeten gewoon allemaal naar school kunnen," vindt Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk.

Vandenbroucke  is niet geneigd om meteen op de dringende oproep in te gaan. "Het is niet de bedoeling om bijna om de drie dagen de regels te veranderen. Ik overdrijf misschien een beetje, maar ik vind het niet goed dat men voortdurend de regels wil aanpassen. We zouden voor de ouders duidelijke, heldere en blijvende regels moeten hebben. Ik reageer dus voorzichtig. Maar als je me vraagt: "Spreken we erover?" Ja, natuurlijk. Willen we erover nadenken? Ja, natuurlijk."

Vandenbroucke benadrukt nog dat de leerlingen niet in quarantaine moeten als ze dubbel gevaccineerd zijn. Hij benadrukte ook nog eens het grote belang van ventilatie en roept alle scholen op om voldoende CO₂-meters te installeren.

Beluister het gesprek met Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Hij blikt ook vooruit op het Overlegcomité van vrijdag)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet