De Wereld Vandaag
Viroloog Steven Van Gucht: "We mogen hoopvol zijn over de toekomst"
ma 17 jan. - 10:14
Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select
“Er glijdt momenteel een berg aan besmettingen voorbij, maar we zien er slechts een stukje van." Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. "We zitten gemiddeld aan zo’n 27.000 besmettingen per dag, maar in werkelijkheid ligt dat aantal vele malen hoger. Het is perfect mogelijk dat het in realiteit om 100.000 besmettingen gaat. Uit een eerste, voorlopig cijfer blijkt dat we op maandag de kaap van 50.000 besmettingen op dagbasis zouden kunnen overschrijden.”
Voor een tsunami aan besmettingen hoeven we volgens Van Gucht echter niet meer te vrezen: “De omikronvariant verspreidt zich minder snel dan we vreesden. Dat heeft te maken met de maatregelen die er zijn, en met de voorzichtigheid van heel wat mensen. Een goede zaak, want zo kunnen de ziekenhuizen makkelijker volgen.” Hij heeft dan ook goede hoop dat de druk op de ziekenhuizen blijft meevallen: “Ondanks het hoge aantal besmettingen, is het aantal ernstig zieke patiënten proportioneel een stuk lager. We zitten aan 200 opnames per dag, maar daarmee bevinden we ons aan de meest optimistische kant van de voorspelde scenario’s.”
We zitten aan 200 opnames per dag, maar daarmee bevinden we ons aan de meest optimistische kant van de voorspelde scenario’s.
Naast de maatregelen, mogen we daar volgens Van Gucht vooral onze immuniteit dankbaar voor zijn: “Volgens een Zuid-Afrikaanse studie ligt het mildere verloop van de omikrongolf voor 75 procent aan onze immuniteit – opgebouwd door vaccinatie en opgelopen besmettingen – en voor 25 procent aan de eigenschappen van de omikronvariant, die minder ziekmakend zou zijn.”
Volgens een Zuid-Afrikaanse studie ligt het mildere verloop van de omikrongolf voor 75 procent aan onze immuniteit – opgebouwd door vaccinatie en opgelopen besmettingen.
De Sciensano-viroloog heeft goede hoop dat we de komende maanden in rustiger vaarwater terechtkomen: “Als je puur analyseert wat er nu gebeurt, is het vrij hoopgevend. We hebben een heel zware besmettingsgolf – en sommige mensen worden nog steeds zwaar ziek – maar het is een heel ander verhaal dan één jaar geleden. Toen hadden we sowieso een lockdown moeten uitroepen.” Desalniettemin roept Van Gucht op om duurzaam te versoepelen: “Je wil een jojobeweging vermijden, zodanig dat je niet op je stappen moet terugkomen. Dat is voor iedereen het beste.”
Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select
Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'
Lees ook
Geen Moderna-vaccins meer voor eerste prikken bij 30 jaar en jonger, wel nog voor de boosters
Moet je nog in quarantaine als je recent besmet was? En wacht je best met je booster? Je vragen beantwoord
Onderwijsexpert Dirk Van Damme: "Scholen zijn open, maar de vraag is of leerlingen er effectief leren"