Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Waarom ligt het andere geslacht de hand schudden in sommige culturen zo moeilijk?

di 17 apr. - 9:56

Het andere geslacht de hand schudden is in de seculiere, westerse maatschappij dan wel vanzelfsprekend, in sommige culturen of godsdiensten is het een brug te ver. In 'De Wereld Vandaag' legt etiquettespecialist Kevin Strubbe uit hoe dat komt.
"Een vrouw aanraken zou bij de man seksuele begeerte kunnen opwekken", zegt Kevin Strubbe

Sinds het nieuws is bekendgemaakt dat Aron Berger (waarschijnlijk) de 9e plaats op de lijst van CD&V in Antwerpen krijgt, is de discussie over de verhouding tussen religieuze leefregels en grondwettelijk verankerde normen en waarden als gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen opgelaaid. De reden is het feit dat de ultraorthodoxe jood weigert vrouwen de hand te schudden.

Overspel

"Veel godsdiensten en strekkingen binnen die godsdiensten hebben een eigen mening over het andere geslacht de hand schudden", zegt etiquettespecialist Kevin Strubbe in 'De Wereld Vandaag'. "Vaak heeft het te maken met het voorkomen van verleiding tot overspel."

"Een vrouw aanraken zou bij de man seksuele begeerte kunnen opwekken", verduidelijkt hij. "Sommige mensen vertalen een weigering om handen te schudden als respect voor vrouwen, anderen draaien het om en noemen het net disrespect voor vrouwen."

Hype

Hoewel elkaar de handen schudden als begroeting in het seculiere Westen vandaag doodnormaal is, is het volgens Strubbe een relatief recent fenomeen. "Pas sinds de late 18e en vroege 19e eeuw doen mensen het bij ons. Het kwam toen overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk waar het een hype was."

De oorsprong van elkaar de handen schudden is wel eeuwenoud. "Sommige cowboyverhalen stellen dat mensen het in de middeleeuwen zijn beginnen te doen om elkaar te tonen dat ze geen wapens droegen, maar eigenlijk gaat het gebruik veel verder terug. Al in 845 voor Christus maakten mensen mozaïeken waarop figuren elkaar de hand schudden als teken van verbondenheid en vriendschap."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet