Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Wat als je ziek wordt op reis? Wat bij een nieuwe uitbraak? En in welke Europese landen moet je een mondmasker dragen?

di 23 jun. - 21:40

In verschillende Europese landen zijn de grenzen weer open en de zomervakantie blaast al in onze nek. Het moment voor velen om de coronacrisis even te vergeten en op reis te gaan. Maar wat als je toch ziek wordt in het buitenland? Wat als het virus opflakkert, daar waar je bent? Blijven of zo snel mogelijk terugkeren? En in welke landen moet je een mondmasker dragen? Enkele reistips.
© Philipp Kämmerer (via Unsplash.com)

Ziek worden op reis, het is geen lachertje; en al zeker niet in tijden van corona. Als je ziek wordt en je vermoedt of vreest dat je mogelijk besmet bent geraakt met het nieuwe coronavirus, dan is het belangrijkste advies: ga op je vakantiebestemming naar de dokter. "Zelfdiagnose is hier zeker niet de juiste tip, want je weet zelf niet of je corona hebt. Je kan bijvoorbeeld ook ziek geworden zijn door de airconditioning", zegt Pieter Mathijs van het christelijk ziekenfonds CM in 'De Wereld Vandaag'.

Stel dat je besmet bent, dan zal de dokter ter plaatse advies geven, rekening houdend met de plaatselijk geldende wetgeving. Met andere woorden: mag je je nog verplaatsen, moet je in quarantaine of niet? "Je volgt dat advies het best ook op", benadrukt Mathijs nog even. Vermoedelijk zal je, als je besmet bent, op uw vakantiebestemming een periode in quarantaine moeten verblijven. De kans is klein dat ze je meteen naar huis laten vertrekken, zeker niet als u (hoge) koorts heeft.

Contactopsporing, ook op reis

Net als in ons land kan je ook in het buitenland opgebeld worden door iemand van de contactopsporing, omdat je mogelijk in contact bent geweest met iemand die besmet is geraakt (of als je zelf bent besmet en naar de dokter bent geweest). Als men jou meldt dat je in contact bent geweest met een besmette persoon, dan is het ook hier het best om ter plaatse naar de dokter te gaan om je te laten testen. "Laat hen dan het werk doen", zegt Matthijs, die er wel op wijst dat er geen link is tussen de dokter in het buitenland en je eigen huisarts. "Bent u zelf ook besmet, dan neemt u het best ook in ons land contact op met uw huisarts."

Ziekenhuis of verplichte quarantaine: wie betaalt wat?

We wensen het je niet toe, maar mocht je op reis opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, dan verandert het al dan niet besmet zijn met het virus niet zoveel aan de terugbetaling. Net als anders wordt je ziekenhuisfactuur ook hier een deel terugbetaald door je ziekenhuis en je reisverzekeraar. En ook als je door de overheid van je vakantieland verplicht in quarantaine wordt gezet, komen de ziekenfondsen een stuk tegemoet. (Dat kan verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds, dus informeer voor vertrek.)

Let op: bovenstaande informatie geldt enkel voor de Europese landen waarheen je nu mag reizen. Verre reizen naar het Amerikaanse continent, Afrika of Azië vallen daar niet onder.

Lees verder onder het gesprek met Pieter Matthijs van het christelijk ziekenfonds CM:

Opflakkering op je vakantiebestemming

Wat als je zelf niet ziek bent, maar er is plots een opflakkering in het land waar je bent? Kom je dan het best zo snel mogelijk weer naar huis? Ten eerste is het verstandig om je te registreren via Travellers Online, een website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zo weten onze diensten waar en hoeveel landgenoten zich ergens bevinden", zegt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, in 'De Inspecteur' op Radio 2. "En zo kunnen we ook, indien nodig, zeer gericht en concreet met hen communiceren. In geval van een eventuele nieuwe uitbraak zullen we dat kanaal ook zeker gebruiken."

Reken er niet op dat België u zomaar zal repatriëren. In de eerste plaats is het aan de reizigers zelf om een oplossing te vinden.

Als zo'n opflakkering op je vakantiebestemming plaatsvindt, reken er dan in elk geval niet op dat België je zomaar naar ons land zal repatriëren. "In de eerste plaats is het aan de reizigers zelf om een oplossing te vinden", zegt Lagatie. "Het is pas in zeer uitzonderlijke situaties, zoals dit voorjaar, dat Buitenlandse Zaken tussenbeide komt. Een repatriëring is altijd de allerlaatste stap in het crisisbeheer."

De redenering daarachter is dat je nu - anders dan in het voorjaar - moeilijk kunt zeggen dat je van niets wist en een eventuele nieuwe uitbraak van het virus onverwacht kwam, aldus Buitenlandse Zaken. Maar de ambassades en consulaten blijven wel ter beschikking staan van Belgen die in het buitenland in de problemen zouden zitten.

Bereid je voor

Buitenlandse Zaken raadt reizigers ook aan om zich goed voor te bereiden. Bijvoorbeeld door de reisadviezen van het ministerie geregeld te bekijken op diplomatie.belgium.be. "We hebben het reizigers makkelijk gemaakt en werken nu met een soort verkeerslicht", zegt Lagatie. "Daardoor kan u in één oogopslag zien hoe het staat voor uw bestemming." 

Groen licht betekent dat er geen extra voorwaarden zijn. Oranje betekent dat toeristen toegelaten zijn, maar dat er specifieke regels zijn zoals bijvoorbeeld 14 dagen quarantaine. Een rood licht betekent dat je als toerist voorlopig niet welkom bent in dat land.

"Vergeet zeker niet de lokale maatregelen", zegt Lagatie nog, "die misschien net iets anders dan thuis zijn. Vraag eventueel de nodige info bij uw verblijf of hotel." Neem ook contact op met uw ziekenfonds en reisverzekeraar, voegt Mathijs daar nog aan toe. Risicopatiënten vragen het best ook op voorhand raad aan hun huisarts. En voor iedereen: hygiëne- en afstandsregels moeten altijd nauwlettend gevolgd worden, benadrukt Buitenlandse Zaken. "Dat is zo in België en dat verdwijnt niet wanneer u de grens over rijdt. Een kwestie van gezond verstand."

En wat met de mondmaskers? Lees verder onder de foto

Mondmasker verplicht of niet? Dit zijn de regels elders in Europa

En wat met de mondmaskers, als je op reis vertrekt? In ons land zijn ze verplicht op het openbaar vervoer, worden ze aangeraden in de winkels, maar hoeven ze niet op straat. Hoe zit dat in de andere Europese landen?

In Nederland zijn mondmaskers net als bij ons verplicht op het openbaar vervoer, maar anders dan in ons land niet in de stations. Elders zijn ze niet verplicht, niet in de winkels, niet in de supermarkt, niet op de markt en niet op straat.

In Zweden en Denemarken zijn de regels nog soepeler dan in Nederland. Daar zie je amper mondmaskers in het straatbeeld en de winkels en het wordt ook niet gevraagd. Weinig mensen doen het dan ook.

En ook in Oostenrijk zijn ze niet meer verplicht in de winkels. Dat was in de eerste fase van de exitstrategie wel zo, maar ondertussen is die regel weer afgeschaft. In Slowakije is het dragen van een mondmasker op straat een tijdlang verplicht geweest, maar ook die verplichting is intussen opgeheven. Het wordt wel nog altijd aangeraden. Let op: in de winkels zijn mondmaskers wel nog steeds verplicht. In de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn mondmaskers een zeldzaamheid.

In Frankrijk zijn de regels ongeveer zoals in ons land. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, maar niet in de winkels. Toch lijken de Fransen ze spontaner te dragen dan hier, zeker in Parijs. "Als je naar de winkel gaat, is het heel gewoon dat je een mondmasker draagt", zegt de Belg Frederiek Vermeulen, die in Parijs woont. Een masker dragen in de winkels, zal met andere woorden zeker geapprecieerd worden.

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de regels ongeveer hetzelfde als in België.

In Spanje zit het enigszins anders. Daar is een mondmasker officieel verplicht op alle plaatsen waar je niet minstens twee meter afstand kunt houden. Ook in een drukke straat ben je dus in principe verplicht om een mondmasker te dragen of als bijvoorbeeld de stoep niet breed genoeg is. Niet overal wordt die regel even streng toegepast, maar in de hoofdstad Madrid alleszins wel. Je kan daar zelfs een boete krijgen van 600 euro als je geen mondmasker draagt. Je bent gewaarschuwd.

In Italië en Portugal is het dan weer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in alle openbare gebouwen. In alle winkels dus, maar bijvoorbeeld ook in een restaurant, tenminste tot je aan tafel zit.

Ook in Duitsland gelden soortgelijke regels op restaurant en in cafés. Als je bijvoorbeeld op een terras zit en naar het toilet gaat, dan moet je een mondmasker opzetten op de weg naar het toilet en terug, tot je weer aan uw tafeltje zit. Verder zijn in heel Duitsland mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. In bijna alle deelstaten zijn ze ook verplicht in de winkels.

Beluister het overzicht in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be, 'De Wereld Vandaag' en Radio 2

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet