Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wat denken de Russen zelf over de oorlog? "Rode Plein hermetisch afgesloten, mening uiten op straat steeds riskanter"

wo 2 mrt. - 8:21

Hoe denken de Russen zelf over de oorlog in Oekraïne? Correspondent Geert Groot Koerkamp probeerde op die belangrijke vraag een antwoord te vinden in Moskou. "Maar de meeste mensen die ik aansprak, verkozen door te lopen", klinkt het. Het is dan ook al jarenlang bijzonder moeilijk om publiekelijk kritiek te leveren op het Russische regime.
©AFP

Beluister de bijdrage van correspondent Geert Groot Koerkamp in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

La Place Rouge était vide..." Het Rode Plein centraal in de Russische hoofdstad Moskou is hermetisch afgesloten en de politie ziet er streng op toe dat niemand langs de hekkens sluipt, meldt Geert Groot Koerkamp. "In de aangrenzende Nikolskayastraat is het een drukte van belang. Er klinkt overal muziek en veel Moskovieten flaneren op het oog onbezonnen. Er is geen spoor van de bloedige oorlog die op slechts een paar honderd kilometer hier vandaag in alle hevigheid woedt."

Groot Koerkamp trok gisteravond het centrum van de stad in om te polsen naar de mening van de gewone Rus, die willens nillens meegesleurd werd in de oorlog. "Ik sta volledig achter mijn president. Wij bevrijden Oekraïne van de nazi's en laten ze geen Russen meer vermoorden", vertelde Olga, een kleine oudere vrouw. Een heel ander geluid bij de 58-jarige Nikolai: "Ik ben tegen de oorlog, in Oekraïne woont ons broedervolk. Poetin heeft het land in een doodlopende weg gebracht."

Mening uiten steeds riskanter

Volgens een peiling zou 50 procent van de Russen de militaire operatie steunen. Al is het maar zeer de vraag hoe betrouwbaar die peiling is. Voor correspondent Geert Groot Koerkamp was het in elk geval niet makkelijk om met de gewone Russen te spreken over de oorlog in Oekraïne.

"De meeste mensen die ik aansprak, verkozen door te lopen. Sommigen waren geïnteresseerd, maar toen het ging over Oekraïne, wilden ze niet verder praten", aldus Groot Koerkamp. "Dit is natuurlijk geen tendens van de laatste week, maar van de laatste jaren. De straat opgaan om je mening te uiten wordt steeds riskanter."

Desinformatie

Tegen de oorlog in Oekraïne is er wel degelijk al geprotesteerd in Rusland afgelopen week. Maar het protest wordt de kop ingedrukt, ruim 6.000 mensen zijn opgepakt. "Het protest neemt dan ook zijn toevlucht tot allerlei petities of brieven van bepaalde beroepsgroepen", weet Geert Groot Koerkamp.

Er is ook sprake van desinformatie. "Al dagenlang zie je op de Russische staatstelevisie de boodschap dat het gaat om een operatie ter ondersteuning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. De beelden komen ook vooral van daar, van wreedheden die het Oekraïense leger daar zou begaan", getuigt correspondent Geert Groot Koerkamp. Beelden van Russische bombardementen en slachtoffers zijn er amper tot niet te zien op de Russische tv.

"In de officiële Russische berichtgeving heet het dat Russische troepen te maken hebben met Oekraïense nazi's en nationalisten die moeten verdreven worden. Mensen op de straat zeggen ook dat Zelenski (de Oekraïense president, red.) weg moet en dat de Oekraïners een nieuwe regering moeten kunnen kiezen eens ze bevrijd zijn. Als je hen dan zegt dat Zelenski volgens de laatste peilingen steun heeft van 80 tot 90 procent van de Oekraïners, dan staan ze met de mond vol tanden."

Beluister de bijdrage van correspondent Geert Groot Koerkamp in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: VRT NWS en 'De Ochtend' 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet